Halsa barne- og ungdomsskole

Halsa barne- og ungdomsskole

Sted: Vågland i Halsa på Nordmøre

Prosjekttype: Undervisningsbygg

Bruttoareal: 2900 kvm

Byggekostnad:
Ca. 100 millioner kroner

Hovedentreprise:
Ca. 50 millioner kroner

Byggherre: Halsa kommune

Hovedentreprenør:
Vibo Entreprenør (betong- og tømrerarbeider)

Byggeledelse:
On AS arkitekter og ingeniører

Arkitekt, interiørarkitekt og prosjekteringsledelse:
Eggen Arkitekter

Landskapsarkitekt:
Løvetanna Landskap

Rådgiver: Norconsult

Underentreprenører/leverandører: Ventilasjon: Ventilasjon og inneklima - Elektro: West Elektro - Rørlegger: Kjells VVS - Heis: HK Service - Fjernvarme: Rørlegger1 - Grunn- og utenomhusarbeid: Opsal og Fjelnset - Belegg- og malerarbeider: Tørset Malerservice - Kjøkken og garderober: B. Nilsen - Metallarbeider, trapper, rekkverk: A. Kvam - Glass- og alu.arbeider: R. Daaland - Prefab. takelementer: Kvatro Takstol & Element - Lås og beslag: Norsk Låsservice - Byggevarer: Bygger’n Orkdal - Mur- og flisarbeider: Murmester Skjølsvold - Radonsperre og taktekking: Protan - Stålkonstruk-
sjoner: Lønnheim Stål - Dører og vinduer: Nordvestvinduet - Blikken-
slagerarbeider: Comfort Surnadal

Nye Halsa barne- og ungdomsskole på Vågland i Halsa kommune på Nordmøre ble tatt i bruk i måneds-
skiftet oktober/november og innvies offisielt 22. november. Det er blitt et bygg som umiddelbart fremstår med et tradisjonelt, skandinavisk preg, men som innvendig er behagelig luftig og utfordrende.

Halsa kommune er blant de minste i Møre og Romsdal med 1.650 innbyggere. Nyskolen overtar for tre tidligere skoler som nå er nedlagt. I den nye skolen er samtlige barne- og ungdomsskoleelever i kommunen samlet, 186 i tallet. Det gir en reiseavstand for elevene som bor lengst borte på ca. 40 minutter, opplyser rektor Per Olav Foseide til Byggeindustrien.

Han var selv rektor ved en av de tre skolene som nå er nedlagt før han overtok ledelsen av den nye skolen.

Moderne løsninger
Rektor viser stolt rundt i de nye lokalene, der det skilles klart mellom tre grupper: småskolen, 5.-7. klassetrinn og ungdomstrinnet. Skillet er markert både med møblering, farger og separate trapper og utganger. Uteområdet er felles. Inne er det også noen felles spesialrom, som bibliotek, musikkrom og kantine.

Nye, moderne løsninger, som interaktive smartboards i stedet for tavler i klasserommene og automatiske åpnings- og lukkesystemer, er installert. Til de sju ytterdørene brukes brikker og koder som fungerer i gitte tidsrom.

Utvendig er førsteinntrykket traust (i betydningen solid) og norsk, med tre som det synlige og dominerende byggematerialet. Innvendig er det nesten overraskende romslig og mange spennende arkitektoniske løsninger. Midt i bygget et amfi med en fantastisk utsikt og plass til alle elevene. Et påkostet lyd- og lysanlegg er installert i amfiet.

Kantine har skolen fått, selv om det blir matpakke til å begynne med.

– Vi håper å kunne servere et smøremåltid til elevene hver dag, men det blir et økonomisk spørsmål, sier rektor.

Noe forsinket
Skolen skulle ha være ferdig til skolestart i høst, men utfordringer knyttet til avstivingen av bygget krevde ekstra prosjektering. Dermed ble det to-tre måneders utsettelse.

Eggen Arkitekter i Trondheim, som har prosjektert mer enn 50 skolebygg siden 1963, vant konkurransen om ny skole i Halsa med prosjektet «Halsabrura», sammen med landskapsarkitekter Løvetanna Landskap AS.

– Vi vant blant annet på grunn av sammenkoblingen med den eksisterende Halsahallen like ved skolen, sier daglig leder ved Eggen Arkitekter AS, Iver Corneil, til Byggeindustrien.

Dermed er skolen sammenkoblet med en eksisterende idrettshall. Etter hvert kan det også komme en svømmehall.

I tillegg vektla juryen gode planløsninger og rominndelinger samt et eksteriør som harmonerte med bebyggelse og natur på Liabø i Vågland. Og i de dype skogene i Halsa, der det snart er like vanlig å møte på hjort som folk langs landeveien, er tre som byggemateriale og mønetak helt dominerende.

Planløsningen for den nye skolen gir god dagslysforhold, gjennomlys og god kontakt med landskapet utenfor på sydsiden.

Overbygd uteareal
Corneil er ikke så begeistret for uttrykket «traust». Kanskje fordi traust også kan tolkes som litt gammeldags i tillegg til solid ...

– Nei, jeg mener at bygget ikke på noen måte kan beskrives som traust, heller ikke utvendig. Tvert imot er det eksteriørmesige løsninger ved dette bygget som er uvanlige og som har vært utfordrende. Det gjelder blant annet den store, overbygde sokkelen på byggets sydside. Dette er gjort fordi området både er værhardt og har mye nedbør. Det overbygde arealet skal gi elevene mulighet til å oppholde seg utendørs i dårlig vær, sier Corneil.

Det store pulttaket, som er bygningens samlende element, er valgt fordi byggherren godt vet at flate tak i et vått klima før eller senere begynner å lekke. Pulttaket har stort takutstikk mot syd, inntrukket sokkel og skrådd fasade som da muliggjør det beskyttende overbygget som elevene kan søke tilflukt i når det regner, snør eller blåser.

Uteområdet er ikke ferdig, men mye av lekeutstyret er montert og var flittig i bruk da Byggeindustrien besøkte skolen.

Blant VIBOs største
Underetasjen er utført i plasstøpt betong. Søyle- og dekkesystemet i første etasje er utført i betong/stål med unntak av fasadene der det er brukt limtrekonstruksjoner. Takkonstruksjonen har søyler, takbjelker og nedfelte åser, alle i limtre. Limtrekonstruksjonene er eksponert i interiøret og kommet til uttrykk i fasadene. Fasaden er kledd med mørk, royalimpregnert trekledning, mens vinduene er kledd med aluminium. Ytterdører og store fasadefelt er utført i aluminiumskonstruksjoner.

Halsa barne- og ungdomsskole er blant de største byggeprosjektene hovedentreprenør VIBO Entreprenør AS, med hovedkontor i Rindal på Nordmøre, har gjennomført. Daglig leder Rolf Kvernberg i VIBO Entreprenør sier til Byggeindustrien at selskapet utfører alle typer byggeoppdrag i området mellom Kristiansund og Trondheim. Det er nå 75 ansatte.

Det er den tidligere virksomheten til Landsem og Løfald Entreprenør AS som er videreført gjennom VIBO Entreprenør AS, som eies av Coop Orkla Møre AS, JEBO Invest AS, Landsem og Løfal– Det er godt med oppdrag for tiden og vi har en horisont på 6-7 måneder. I vårt område er dette bra, sier Kvernberg til Byggeindustrien.

Selskapet har egen betongfabrikk i Surnadal, avdelingskontorer både i Surnadal og Rindal samt salgskontor i Sunndal.

– For oss var Halsa skole en krevende jobb, både på grunn av mange skjeve konstruksjoner og fordi dører og vinduer ikke skulle ha listing. Dette krevde desto større nøyaktighet i utførelsen.

Opptil 30 håndverkere har vært i aktivitet på bygget samtidig. Ifølge Kvernerg har det vært et spennende byggeprosjekt med et godt samarbeid aktørene imellom. Han sier at uvanlig mange lokale aktører har deltatt i byggeprosjektet. Kommunen har styrt entreprisene selv. Sideentreprenørene har derfor hatt kontakt med kommunens prosjektledelse direkte.

Tekst og foto: Kjell Herskedal


Flere prosjekter