Frølich Hage

Frølich Hage

Sted: Kruttverket, Nittedal

Prosjekttype: Blokkleiligheter

BRA: 3.640 kvm

Byggherre: NCC Bolig

Totalentreprenør:
NCC Construction

Kontraktssum inkl. mva:
90 millioner kroner

Arkitekt: SPOR Arkitekter

Rådgivere: RIV Rør: Moe Polyplan - RIV Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon - RIE: Sweco - RIB: Seim & Hultgreen - RIA: Brekke og Strand Akustikk - RIBR: Egil Berge - Bygningsfysikk, radonsikring: Rambøll - Energisentral: Norconsult

Underentreprenører/leverandører: Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon - Grunnarbeid: NCC Anlegg Øst - Oppmåling: Asker Oppmåling - Elektro: Sæther Elektriske - Heis: Rieber Schindler Heis - Prefab: Kynningsrud Prefab - Rørlegger: GK Rør - Taktekker: Follo Tak - Brannisolering: Firesafe - Flislegger: Viking entreprenør - Stålarbeider: Stålkonstruksjon - Parkett: ABS Parkettgruppen - Blikkenslager: Henry Hansen & Sønn - Skyvedørskarmer: Landsbygg Norge - Kjøkken/ garderobe: HTH - Innerdører: Swedoor - Ståldører: Brann & Sikkerhetsforum - Rekkverk: Weland - Maler: Artea Malerservice - Mur- og pussarbeider: Murmester Fjeldheim & Knudsen - Monteringsarbeider: Dør og Vindu Montasje - Vinduer: Lian

På det gamle Kruttverket i Nittedal har NCC Bolig bygget 40 nye selveierleiligheter, like ved grensen til Nordmarka.

NCC Construction har vært totalentreprenør i sameiet Frølich Hage, som ligger på det store utbyggingsfeltet Kruttverket i Nittedal kommune.

Området er på hele 1000 mål, hvorav 400 mål er regulert til boliger. I løpet 6-8 år skal det til sammen bygges 600 boliger på tomta, som eies av NCC Utvikling.

Det er imidlertid en begrensning om ferdigstillelse av 70 enheter i året gjennom utbyggingsavtalen med Nittedal kommune, opplyser prosjektleder Mette Sundsvold i NCC Bolig. Hun forteller at hele prosjektet startet i 2009 med å etablere atkomstvei til området, noe som inkluderte bygging av rundkjøring og flere kilometer ny vei. Infrastruktur forventes ferdigstilt i løpet av første kvartal 2013.

Historisk grunn
Frølich Hage består av to boligblokker i fire etasjer. Leilighetene er tre- og fireroms, med et areal fra 73 til 142 kvadratmeter. Leilighetene er gjennomgående, og samtlige har terrasser eller balkonger på baksiden, vendt mot skog og mark. På forsiden er det inngang fra svalgang.

Blokkene ligger på historisk grunn: I 1883 etablerte industrimannen Georg Frølich Nitedals Krudtværk her, og sameiet bærer hans navn.

Mye sprenging
– Vi har sprengt ut rundt 8000 kubikkmeter, og det ble noe mer sprenging enn først antatt, sier prosjektleder Jan Snis i NCC Construction.

Han forteller at dette forsinket fremdriften noe, slik at man ble nødt til å ta igjen for å kunne holde tidsplanen for overlevering til kjøperne.

De første beboerne flyttet inn i september, og flesteparten av leilighetene er nå solgt.

Konstruksjon
Samtlige leiligheter har boder og egen parkeringsplass i kjeller. Til glede for skientusiastene er det bygget en felles smørebod med god ventilasjon i kjelleretasjen. Garasjeanlegget er utført i plasstøpt betong.

Byggene er satt opp med prefabrikkerte betongelementer, og som etasjeskiller er det brukt hulldekker.

Yttervegger er utført i en kombinasjon av trekledning og tegl. Ytterkledningen sammen med undertetting er utført slik at bygget er fullstendig tett mot vann- og fuktinntrengning fra utsiden.

– Vi har lagt ned mye arbeid i fuktmålinger for å sikre at veggene er tørre før de ble lukket igjen. Vi har også hatt tekking underveis før endelig asfalt takbelegg med tolags tekking kunne legges, sier Snis.

Han forteller også at de har trykktestet leiligheter og oppnådd svært gode resultater.

Innvendige trapper er utført i prefabrikkert betong. Balkonger har rekkverk i glass o aluminium, mens svalganger har stålrekkverk.

Varme og ventilasjon
Leilighetene har A-plan gulv og blir varmet opp med vannbåren varme fra et bergvarmeanlegg med 12 brønner. Anlegget henter varmen fra grunnfjellet ved hjelp av et vannbårent fordelingssystem, og dette forsyner begge blokkene.

Forøvrig har leilighetene balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

TEK 07
Prosjektleder Jan Snis forteller at prosjektet er gjennomført etter TEK07. Alle leilighetene har dessuten sprinkelanlegg. Det er gjennomført radontiltak som består i legging av rør i grunnen for radonsikring.

Høyt fokus på HMS
I anleggsperioden har HMS stått høyt på agendaen. For i det hele tatt å komme inn på en NCC-byggeplass, må samtlige arbeidere gjennomføre det interaktive HMS-kurset «Hel inn – hel ut».

– På dette prosjektet har vi hatt en egen HMS-koordinator, og vi har hatt svært få hendelser og skader, sier Snis. Han påpeker at dette er en krevende jobb som krever mye oppfølging i alle ledd.

Også hendelser som kunne blitt ulykker blir innrapportert.

– Økt bevissthet og tydelige holdninger rundt sikkerhet skaper en tryggere arbeidsplass for alle som er på våre byggeplasser, sier han.

Mange boliger på gang
NCC har mange kommende prosjekter på Kruttverket. – Dette området er helt i tråd med nåtidens «Birken»-ånd for de som har fokus på friluft og treningskvaliteter, sier Mette Sundsvold i NCC Bolig.

Hun forteller at det så langt er lagt ut 81 eneboligtomter for salg. De 40 leilighetene i Frølich Hage er ferdigstilt, det samme er 21 rekkehus i prosjektet Blåbærstien, som for øvrig ble utsolgt i rekordfart, ifølge Sundsvold.

Et nytt boligsameie med 8 leiligheter (Kruttverket borettslag) samt ytterligere 20 nye rekkehus er blant prosjektene som vil realiseres i nærmeste fremtid.

Tekst og foto: Svanhild Blakstad


Flere prosjekter