Hederspris for rehabilitering av kraftanlegg

Jørpelandsvassdraget mottar årets hedersprisen Damkrona 2012, for godt utført arbeid med hensyn til rehabilitering og fornying av kraftanlegg.

I årets vinnerprosjekt var det særlig estetiske og landskapsmessige kvaliteter som ble vektlagt.

I Jørpelandsvassdraget ble kraftverk og reguleringsanlegg rehabilitert og fornyet over en treårsperiode ( 2008-2011). Samtidig ble det bygget et nytt kraftverk. Tiltakene har økt produksjonen fra 38 GWh til 114 GWh, uten nye store inngrep. Snarere tvert imot er eksisterende anlegg utbedret slik at de i dag glir bedre inn landskapsbildet. - Tiltakene viser meget gode estetiske og landskapsmessige kvaliteter, der særtrekk fra ulike tidsepoker er tatt vare på og harmonisert, står det i jurybegrunnelsen. Prisen har blitt delt ut årlig siden 2010 av Den Norske Damkomiteen (NNCOLD), der Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er fast sekretariat.

Det er ikke den første prisen som blir delt ut i tilknytning til Jørpelandsvassdraget. Da det gamle kraftverket, Jørpeland II, ble faset ut januar 2010, ble Dalen 1 satt i drift høsten samme år. En vellykket harmonisering av gammelt og nytt kombinert med gode arkitektoniske kvaliteter var bakgrunn for at det nye kraftstasjonsbygget fikk Strand kommunes byggeskikkpris for 2011.

Fakta om Damkrona Damkrona er en hederspris som er etablert for å fremme landskapsmessige, miljømessige og teknisk gode løsninger ved anlegg i regulerte vassdrag. Det legges mye resurser og arbeid for å få til gode løsninger i forbindelse nybygging og utbedring av dammer og andre vassdragsanlegg. Noe av formålet med prisen er derfor å synliggjøre dette arbeidet.

Prisen deles ut av Den norske damkomiteen (NNCOLD) som er tilknyttet The International Commission On Large Dams (ICOLD). ICOLD arbeider for å fremme damsikkerhet gjennom utveksling av erfaringer og kunnskap, og arbeidet gjøres på frivillig basis.

NNCOLDs sekretariat har siden 1958 vært underlagt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).