Byutvikling er ingen enkel sak

Veldig mange byer sliter med sine sentrumsområder. De bynære butikkene taper stort i forhold til de store kjøpesentrene som bygges utenfor byene. Det er mange årsaker til dette. I mange sentrumsgater i mange byer ser vi nå stengte butikker med gråpapir foran vinduene. Slikt er trist. Noen byer er i ferd med å dø.

Årsakene til at bybutikkene har tapt konkurransen er flere. Her har både gårdeiere, butikkeiere og ikke minst kommunene et ansvar. I tidligere år drev butikkeierne nærmest et monopol. Mange tjente gode penger, men lite ble satt av til nye tider og til den konkurrranse man nå får fra kjøpesentrene.

I mange bysentra er det lite som er organisert. Rigorøse parkeringsbestemmelser med stivbeinte parkeringsvakter gjør sitt til å jage kundene ut av byene. I tillegg er det mange steder håpløse åpningstider – og det er liten evnen til å samordne ulike tiltak.

I noen byer har man sentrumsforeninger som prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, men problemet er at medlemmene ofte er svært så uenige. Noen vil satse, mens andre vil ikke satse.

I mange kommuner er det mye byråkrati som gjør det meget vanskelig å bygge om butikkene til dagens krav. Mange steder kan det også være vanskelig å komme inn i butikk-lokalene. Krav fra Riksantikvaren og andre gjør også sitt til at kundene velger bort sentrumsbutikkene.

Det skal bli spennende å se om denne trenden vil snu. I USA ser vi nå at en rekke store kjøpesentra som ble anlagt for 40 – 50 år siden, nå sliter. Mange amerikanske kjøpesentra står som spøkelsesbygg. I norske bysentra håper man at samme utvikling også vil skje her. Tiden vil vise hva som hender.

Vi tror at det er viktig at alle konstruktive krefter gjør sitt for at det igjen skal bli liv og røre i sentrumsområdene i byene. Vi tror ikke at man noen gang vil få tilbake tilstandene fra de gode gamle dagene. Men vi er overbevist om at bysentrene igjen vil leve.

Fredag var vi til stede på en stor Byutviklingskonferanse i Kristiansund. Her gjøres det nå en rekke tiltak for å gjenskape aktiviteten i sentrum. Det skal bli spennende å se om man vil lykkes. Men en ny generasjon beslutningstakere er kommet inn. Vi ser også at en rekke unge kvinner nå engasjerer seg. Det lover godt for fremiden.

Mange byer kan vise til en historie som går hundrevis av år tilbake i tiden. Det er viktig at disse byene bevarer sin sjel og at de utnytter sin egenart. Noen tror at det kan løses ved å satse på kjempestore kullturbygg.

Det hjelper lite å satse på slike investeringer dersom byens sentrumsområder ligger der uten liv - uten håp.

Alle gode krefter må enes for å snu trenden.