Sandbakken avfeier egen boligminister

Men statssekretæren tror det kan være mye å tjene på at ansvaret for plandelen av plan- og bygningsloven flyttes fra Miljøverndepartementet til Kommunal- og regionaldepartementet.

For noen dager siden ble statssekretæren sitert i Stavanger Aftenblad på at Norge kan få en egen boligminister.

– Jeg er enig i at vi trenger bedre samspill mellom sentrale og lokale myndigheter. En byminister er neppe aktuelt, men vi lytter nøye til ideen om for eksempel en egen boligminister som kan jobbe med disse utfordringene, sa Sandbakken til Aftenbladet.

Men til Byggeindustrien avfeier Sandbakken at det kan være aktuelt å danne et eget boligdepartement med en egen boligminister.

– Gjennom kommunal- og regionalministeren har vi allerede en boligminister, og slik vil det også være i fremtiden, sier han.

– Det som ikke kommer frem i artikkelen er at spørsmålet gikk på om vi skulle flytte hele porteføljen som har med boligområdet å gjøre – altså alt fra skattepolitikk til kollektivtransport – til ett og samme departement. For de som kjenner systemet vårt, tror jeg ikke er en særlig konstruktiv vei å gå, sier Sandbakken.

Men Sandbakken sier de er åpne for å gjøre organisatoriske endringer som kan styrke dagens kommunal- og regionalminister på boligområdet.

– Ser du historisk på det, så har plandelen vært nærmere knyttet til regionalpolitikken forøvrig. Det er i senere tid at plandelen har flyttet seg mer opp mot miljøpolitikerne. Men i arbeidet med forenklinger i plan- og bygningsloven, ønsker vi en tettere sammenheng mellom plan- og byggesaker. Det kan være enklere dersom loven ligg i ett departement, sier Sandbakken.

Han presiserer at regjeringen ikke har fattet noen beslutning om å flytte ansvaret for plandelen til kommunal- og regionalministeren.

– Men debatten er interessant og vi ser argumentene for at det kan være enklere dersom også plandelen av plan- og bygningsloven flyttes fra Miljøverndepartementet til Kommunal- og regionaldepartementet, sier Dag-Henrik Sandbakken.