Høyre vil ha saftigere kollektivgulrot

Høyre vil bruke 200 millioner kroner mer enn regjeringen på å belønne byer som legger til rette for kollektivreiser.

I partiets alternative budsjett, som blir lagt fram torsdag, går Høyre inn for å styrke den såkalte belønningsordningen. Ordningen skal være en økonomisk gulrot for byer som får folk til å la bilen stå og velger kollektivt i stedet.

– Regjeringen gjør ikke nok for kollektivreisende. Den mangler en helhetlig strategi og planer for å få dette til, sier stortingsrepresentant Øyvind Halleraker til NTB. Han sier forslaget er en del av partiets generelle kollektivsatsing.

– Ved å legge mer midler i belønningsordningen vil vi stimulere byene og gjøre det mer attraktivt å satse på kollektivløsninger. Vi har ikke noe valg, om vi skal takle trafikken i storbyene i årene som kommer, sier Halleraker.

Høyre har flere ganger kritisert regjeringen for å sette rushtidsavgift som et kriterium for å nyte godt av belønningsordningen. Det fører til at Trondheim får penger, mens Oslo, Bergen og Stavanger – som har samme bomavgift hele døgnet – ikke kvalifiserer.

I tillegg til det økonomiske insentivet, vil Høyre bedre forholdene for pendlerne ved blant annet å sørge for flere parkeringsplasser, sikker sykkelparkering og bedre fasiliteter på jernbanestasjonene i byenes randsoner for å gjøre det lettere og mer bekvemt å velge toget den siste strekningen inn til byen