Variert spekter på årets byggkonferanse

Gamle Logen var fullsatt av interesserte tilhørere som ville høre siste nytt om offentlige anskaffelser innen bygg og anlegg på Byggkonferansen 2012 onsdag.

Som den første i sitt slag setter Stortingsmeldingen «Gode bygg for eit betresamfunn» en rekke mål for offentlige bygganskaffelser. Den tilrettelegger for bygg av god kvalitet, enklere byggeregler og mindre byråkrati. Dag-Henrik Sandbakken, statssekretær i Kommunal og regionaldepartementet, redegjorde for hva dette innebærer for den enkelte bedrift.

Riksrevisjonen avdekker stadige tilfeller av dårlig etterlevelse av regelverket for offentlige anskaffelser. Riksrevisor Jørgen Kosmo, Riksrevisjonen delte av sin rike erfaring og tipset om hvordan man gjør det riktig.

Ingvald Grønningssæter, byggesjef Kristiansand kommune fortalte om deres bruk av livsløpskostnader i byggeprosjekter, og hvordan de brukte LCCweb (verktøy for beregning av livssykluskostnader) i planlegging og gjennomføring av Rådhuskvartalet.

Bjørn Kuvås, avdelingsdirektør, Statsbygg tok for seg skjerpet håndhevelse – erfaringer så langt. Det har blitt lettere for leverandører som ikke har nådd opp i konkurransen å sikre sine rettigheter. Reglene skal bekjempe grove brudd på regelverket, spesielt i forbindelse med kravet til åpne konkurranser.

Private utbyggere ønsker ofte samarbeid med offentlige oppdragsgivere. Nina Ramstad Aatlo, advokat, KS kommunesektorens organisasjon redegjorde for hvilke muligheter regelverket åpner for.

Det foregår veldig mye i det offentlige Norge når det gjelder utviklingen av sin adferd som innkjøper.

– Men det er stor spredning i feltet. Noen kommuner ligger langt framme. Vi har hørt Kristiansand i dag som snakket om sine prosjekter. De har organisert seg veldig bra. Så er det langt til andre kommuner som strever omtrent som en engangsinnkjøper, oppsummerte konferansier Petter Eiken.

– Men den klare oppfordringen fra mange hold at om de små kommunene bør gå sammen, ikke akkurat fusjonere, men lage interkommunalt samarbeid på innkjøp. KS og Direktorat for byggkvalitet er klare på det. Men det er en vilje og ønske om å bli mer profesjonell, uttalte Eiken.

– Det som er litt spesielt er at det private næringslivet bare i liten grad er med på en slik konferanse. De er jo invitert. Jeg hadde forventet å se flere private aktører, entreprenører og eiendomsutviklere. Noen er her, men det er veldig få, påpeker han. Eiken synes det er en forsømmelse ikke å bruke et slikt fellesforum til å stille opp, høre, lære og mene.