Ap vil stanse markedsstyring i det offentlige

Markedstenkning har ført til mer byråkrati og mer detaljstyring i det offentlig, ifølge partisekretær Raymond Johansen i Ap. Han tar selvkritikk i et oppgjør med New Public Management.

– Kanskje har vi ikke vært kritiske nok i valg av virkemidler. Vi ønsket en mer effektiv, billigere, mer fleksibel og bedre forvaltning. Og i troen på at markedsprinsipper skulle gi oss nettopp det, slapp vi markedet inn i forvaltningen, sa Johansen da han talte under LO Stats kartellkonferanse på Gol onsdag.

Begrepet New Public Management dukket først opp på 1980-tallet og førte med seg en rekke reformer i styringen av offentlig sektor. Hensikten var å få mer ut av pengene ved effektivisering og markedsorientering. Styringsmodellen har gått ut på dato og har i mange tilfeller resultert i det motsatte av hva man ønsket å oppnå, fastslo partisekretæren onsdag.

– Paradokset er at det mange steder har ført til mer detaljstyring, mer kontroll og økt byråkrati, sa han.

Som eksempel trakk Johansen fram historien om at det må sju offentlig ansatte til for å skifte en lyspære. Den ble trykket av Dagens Næringsliv, men framkom først i en rapport utarbeidet av Norsk Tjenestemannslag (NTL). Målkrav og internfakturering svekker ansvarsfølelse og initiativ, og markedet tar over styringen som burde vært i politikernes hender, ifølge Johansen.

– Det finnes for mange eksempler på at markedet ikke lenger er en tjener, men selv har blitt herre i statens hus