Skiferrevolusjonen som endrer energimarkedet

Utvinningen av gass og olje fra skiferlag er i ferd med å snu opp ned på de amerikanske energiutsiktene. USA kan bli nettoeksportør av gass.

Fakta om utvinning av gass og olje fra skifer

*I tradisjonelle olje- og gassfelt ligger ressursene i lommer av sand eller kalkstein. De ukonvensjonelle ressursene er fanget inne i selve bergarten, ofte i finkornet skifer.

* For å frigjøre gass eller olje fra steinen bores horisontale brønner som deretter blir hydraulisk frakturert ved at en perforeringskanon senkes ned i borehullet. Den sprenger ørsmå sprekker i bergarten.

* Under høyt press sprøytes en blanding av vann, sand og kjemikalier ned i borehullet for å utvide sprekkene slik at gass eller olje kan strømme fritt.

*Avløpsvannet som blir presset tilbake til overflaten er giftig, ofte svært saltholdig og kan inneholde radioaktive materialer.

– Alle de nye brønnene som bores i dette området, skal «frackes», sier Ben Shepperd og peker rundt i det paddeflate landskapet.

Presidenten i Permian Basin Petroleum Association snakker med journalister i duren fra en oljebrønn ved Highway 101 utenfor Midland, ikke langt fra grensen til New Mexico.

Mange tiår
Han forklarer at vi står midt i hjertet av det største oljeproduserende området i Texas, The Permian Basin. Her pumpes én million fat olje opp av grunnen hver eneste dag.

– Dere vil finne en firedel av landets oljerigger samlet her i Permian Basin. Det er et historisk område med lange oljetradisjoner. Etter at fracking-teknikken ble tatt i bruk, ser vi nå for oss at det er ressurser for mange tiår framover, sier Shepperd.

Kjente teknikker
Fracking – eller hydraulisk frakturering der kjemikalier, sand og vann pumpes ned i grunnen – er den ene komponenten i den amerikanske energirevolusjonen. Den andre er horisontal boring der oljeselskapene fra en plattform kan bore i flere retninger.

Både hydraulisk frakturering og horisontal boring er velkjente teknikker i oljebransjen. Men etter 2005 er teknikken effektivisert ved at teknikkene ble kombinert og at fraktureringen av den horisontale borestrengen skjer i etapper.

Mer effektivt
– Vi bruker 30 intervaller på en 3.000 meter lang borestreng. Oppdelingen gir en mye mer effektiv frakturering og bedre kontroll på utvinningen. Det har gitt ny tilgang i områder der vi lenge har visst at det er hydrokarboner som vi ikke kunne nå. Utvinningsgraden ligger på 5-15 prosent i skiferlagene. Vi tror det er mye å gå på ved å videreutvikle teknikken, sier Torstein Hole, som er sjef for Statoils landbaserte virksomhet i USA.

Brønner og arbeidsplasser
Statoil har siden 2008 kjøpt seg inn i tre områder i USA der olje og gass utvinnes fra skiferlag eller tilsvarende tette bergarter.

– Teknologiutviklingen har gjort at USA nå er 40 prosent selvforsynt med olje og sannsynligvis vil være selvforsynt med gass i 100 år framover. Det er beregnet at det er skapt 1 million arbeidsplasser som følge av den nye utviklingen, sier Hole til NTB.

Mandag kom Det internasjonale energibyrået med anslag som viser kraften i den nye energiboomen fra ukonvensjonelle kilder. Innen 2020 vil USA passere Saudi-Arabia som verdens største oljeprodusent og beholde denne posisjonen i fem år.

Snur strømmen
Hvert eneste år mellom 2005 og 2010 økte produksjonen av skifergass med 45 prosent.

– Vi har sett en dramatisk utvikling. Det er bare tre år siden vi snakket om å bygge en rekke mottaksanlegg for import av nedkjølt flytende naturgass (LNG) fra Russland eller Midtøsten. Nå snakker vi om å eksportere naturgass fra de samme terminalene, sier Mark Boling i energiselskapet Southwest Energy.

Kontroversielt
Men utvinningen fra ukonvensjonelle ressurser er omstridt, og en miljøskepsisen har vokst med en økende oppmerksomhet på vann- og kjemikaliebruken i utvinningen.

– «Fracking» har blitt det heteste miljø- og energispørsmålet i USA. Det er mange ubesvarte vitenskapelige spørsmål. Utbyggingen skjer uten en føre-var-debatt, og vi står igjen med flere spørsmål enn svar på hvor stor den totale miljøpåvirkningen er, sier energireporter Abraham Lustgarten i ProPublica.

Sjokkbølger
Det amerikanske gasseventyret får også følger andre steder i verden. Utbyggingen av Stockman-feltet i Barentshavet er utsatt til en ukjent framtid. Kongstanken for Gazprom, Statoil og Total var å forsyne det amerikanske markedet med LNG fra verdens største påviste gassfelt til havs.

LNG fra Qatar, som var øremerket for det amerikanske markedet, sendes nå til Japan. Norges eneste LNG-fabrikk på Melkøya utenfor Hammerfest blir ikke utvidet med et Tog 2.

Prisene på gass i USA har dessuten rast.

– De lave prisene har også fått petrokjemisk industri, som rømte USA da prisene var høye, til å komme tilbake. Vi ser en reindustrialisering som ifølge The American Chemistry Council kan gi 1,2 millioner nye industriarbeidsplasser. Dette skjer som en følge av utviklingen i ukonvensjonelle ressurser, sier Boling.