Ap og LO forbereder seg på kamp om EØS-avtalen

Arbeiderbevegelsens mektigste menn hegner om EØS-avtalen, men forbereder seg på et voldsomt hardkjør mot den i egne rekker.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og LO-leder Roar Flåthen gjentok og gjentok mandag at de ønsker debatten om EØS-avtalen hjertelig velkommen da de møttes til for fagligpolitisk konferanse på Leangkollen i Asker. Bakgrunnen er kraftig kritikk mot arbeidslivsbestemmelsene i EU, og raskt voksende bekymring over hvordan presset på lønns- og arbeidsvilkår kan smitte over på Norge.

Sterke grupperinger vil på LO-kongressen til våren kreve at arbeidslivsbestemmelser må tas ut av EØS-avtalen – andre foreslår at LO vedtar krav om at regjeringen sier opp hele avtalen. I beste fall vil innspillene bidra til å sette arbeidslivsspørsmål øverst på dagsordenen på LO-konferansen, men i verste fall har de sprengkraft nok i seg til å splitte deg fagligpolitiske samarbeidet LO og Ap har hatt stor suksess med.

EØS-tilhengeren Stoltenberg tror på det første alternativet, og mener kritikken koker ned til hvordan vi fortsatt kan sikre våre gode lønns- og arbeidsvilkår uten å måtte stenge grensene.

Mektig motstand

– Selv om jeg mener vi skal videreføre EØS-avtalen, kan det hele tiden være behov for å lage nye norske regler og ny norsk politikk for å gjøre noe med uheldige utslag av den. Vi ser at regler brytes og at det er press mot norske lønns- og arbeidsvilkår, sier han til NTB.

Leder Jan Davidsen i Fagforbundet, det største forbundet under LO-paraplyen, står i front for den mer moderate delen av EØS-kritikken i LO. Han ønsker et vedtak om «arbeidslivet ut av EØS» på kongressen. Samtidig samler sterke LO-krefter seg i Nei til EU, som under landsmøter på Hamar i helgen vedtok å jobbe for en avvikling av avtalen på lang sikt, og på kortere sikt å sette alt inn på å påvirke LO-kongressen til å fatte et EØS-negativt vedtak.

– Noen i LO er imot hele EØS-avtalen, det er en ærlig sak. De tapte den kampen. Andre opplever jeg er mest opptatt av å sikre den norske arbeidslivsmodellen. Det mener jeg det er mulig på få til, uten at vi reforhandler EØS-avtalen, sier Stoltenberg.

I sin tale til konferansen, hvor alle unntatt to Ap-statsråder og mange av de mektigste representantene for LO deltok, poengterte statsministeren at EU setter opp minimumsregler. De er ikke er til hinder for strengere regler nasjonalt.

Norges viktigste avtale

Flåthen framhever overfor NTB betydningen EØS-avtalen har hatt for norsk økonomi og vekst – og dermed også for arbeidsplasser, lønn og arbeidsvilkår. EØS-avtalen er den viktigste avtalen Norge har, men er LO-lederen.

– Jeg mener vi ligger godt an til å få en fornuftig og god konklusjon om EØS-avtalen. Den har vært LOs planke i Europa-politikken ved at vi sa nei til EU-medlemskap, men ja til EØS, sier Flåthen.

Det var LO selv som på kongressen i 2009 redet grunnen for den gryende EØS-debatten, ved å bestille Europa-utredningen om EØS-avtalens konsekvenser for Norge av regjeringen. Det er med skyts herfra mange av EØS-motstanderne ruster seg til kamp på LO-kongressen.

– Når vi har lagt opp til denne debatten, skulle det bare mangle at vi tar den nå, sier Flåthen. Han poengterer at det allerede nå er kommet inn «en masse forslag» som er EØS-relevante – blant annet å opprettholde avtalen som i dag.

LO-kongressen er organisasjonens øverste beslutningsorgan og arrangeres hvert fjerde år.