Dørum: Nødnett framfor Halden fengsel

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) sier utbyggingen av det nye nødnettet ble prioritert framfor byggingen av Halden fengsel.

– Å introdusere tunge IKT-prosesser i en regjering er ikke en spøk. Det tar tid, sa Dørum i sin innledning under dag to av 22. juli-høringene i Stortinget mandag.

Han viste til at ideen om et nytt og avlyttingssikkert nødnett hadde vandret gjennom alle norske regjeringer siden Gro Harlem Brundtlands siste.

– Under Åsta-ulykken gikk politiet rundt med ropert for å få folk til å slutte å bruke GSM, sa Dørum.

Han mener selv han hadde høy oppmerksomhet om beredskapsspørsmål som justisminister og viste blant annet til VG-oppslaget der han oppfordret folk til å hamstre utstyr og proviant til en eventuell nødsituasjon.

– Det ble gjort til et underholdningstema, sa Dørum, som også fant grunn til å berømme Stoltenbergs første regjering for jobben den gjorde for beredskap.

– Jeg overtok et apparat som var satt i stand til å fungere. Regjeringen Stoltenberg hadde gått til det drastiske skritt å gi Forsvaret rett til å skyte ned sivile fly, sa Dørum.

Han påpekte også at han fjernet asylfeltet fra Justisdepartementet for å få bedre rom til satsing på redning og beredskap. Den rødgrønne regjeringen har som kjent flyttet asylsakene tilbake til Justisdepartementet.