Kaos om vikarer

Til tross for at næringslivet advarer meget sterkt mot å innføre vikardirektivet fra nyttår, synes Regjeringen å være fast innstilt på at det innføres. På mange måter synes det som om man nå skal vise handlekraft overfor deler av fagbevegelsen, koste hva det koste vil.

Både BNL og NHO advarer mot konsekvensene. ”Mange tusen avtaler må reforhandles, og det blir et kontraktskaos dersom vikardirektivet iverksettes fra nyttår”, varsler administrerende direktør Petter Furulund i NHO.

BNLs medlemsbedrifter er svært opptatt av seriøsitet i næringen. I lys av ønske om fortsatt å være en seriøs næring er det helt avgjørende med et avklart regelverk og tid for omstilling. BNL er også bekymret for at Arbeidstilsynet ikke har ressurser til å kontrollere etterlevelse av regelverket. Dette er viktig for å sikre korrekt etterlevelse av regelverket og for å avsløre de useriøse.

Dette er en sak som rammer først og fremst de seriøse bedriftene i bransjen. Det gjør konkurransevilkårene enda dårligere.

Vikardirektivet har et likebehandlingsprinsipp som innebærer at det er lønnsforholdene i bedriften som leier inn arbeidskraften, som avgjør hvilken lønn en innleid vikar skal ha. I dag fastsetter bemanningsbyrået lønna.

EU har åpnet for å gjøre unntak fra å lovfeste likebehandling i tilfeller der den innleide arbeidstakeren er fast ansatt i vikarbyrået eller hvis vikarbyrået har egen tariffavtale. I prinsippet betyr dette at det er innleiebedriftens lønnsvilkår som skal gjelde, men at prinsippet altså kan fravikes. De fleste land i Nord-Europa har valgt å innføre disse unntakene, men Norge er ikke blant disse.

Etter vårt syn er dette nok et eksempel på at vi har politikere på topplan som ikke forstår konsekvensen av sine vedtak. En konsekvens er at det kan bli dyrere å leie inn utlendinger på et prosjekt enn norske arbeidstakere. Problemet er at utlendingene er der allerede og dem kan ikke erstattes over natten. Kontrakten på prosjektet går sin gang, men dersom rammevilkårene endres så dramatisk som dette vikardirektivet representerer, ligger det an til enorme tap for mange virksomheter.

Men det er fortsatt mulig å bruke vettet, arbeidsminister Anniken
Huitfeldt