Dragkamp om arbeidsmiljø

Regjeringen vurderer strengere straffer for grove brudd på arbeidsmiljøloven. Det møter motstand i arbeidsgiverorganisasjonene.

Arbeidsdepartementet forbereder et høringsnotat om håndhevingen av arbeidsmiljøregelverket. I den forbindelse ble det tidligere i høst arrangert en todagers konferanse med deltakere fra Arbeidstilsynet, departementene, Økokrim, flere politidistrikter samt partene i arbeidslivet.

Men arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Spekter trakk seg i protest fra dag to av konferansen. Opplegget var ensidig, faktagrunnlaget svakt og det var ikke lagt opp til et reelt trepartssamarbeid, hevder NHO og Spekter i et brev til Arbeidsdepartementet, der de begrunner hvorfor de valgte å utebli.

«Vekkelsesmøte»

I brevet siterer de en innleder som karakteriserer konferansen som «et vekkelsesmøte for strengere straffer».

– Det virket som om standpunkt var tatt på forhånd, sier avdelingsdirektør Lars Jacob Hiim i NHO.

– Hele konferansen dreide seg om hvilke straffetiltak som skal iverksettes, ikke om det i det hele tatt er behov for dem, sier Hiim til NTB.

Organisasjonene kritiserer også faktagrunnlaget som ble lagt fram for å være for tynt. Å føre diskusjonen inn i et spor om flere og strengere sanksjonsregler kan ikke forsvares ut fra det faktagrunnlaget man har til rådighet, skriver de i brevet til Arbeidsdepartementet.

Ønsker dialog

Statssekretær Jan Erik Støstad (Ap) i Arbeidsdepartementet beklager at NHO og Spekter ikke ville delta fullt ut på konferansen.

– Men i brevet varsler de vilje til å komme med innspill i den videre prosessen. Vi ønsker selvsagt videre dialog med arbeidsgiverorganisasjonene, sier Støstad til NTB.

Departementet vil sende ut et høringsbrev om håndheving av arbeidsmiljøregelverket «om ikke veldig lenge», sier Støstad, uten å tidfeste nærmere.

Strafferammer

Blant spørsmålene som vurderes er strafferammer og anmeldelsespraksis. Det kan også bli aktuelt å gi Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet hjemmel til å bruke gebyrer som sanksjonsmiddel, særlig overfor bedrifter med gjentatte brudd på Arbeidsmiljøloven. Kollektiv søksmålsrett for fagforeninger blir også vurdert.

Arbeidet er en oppfølging av regjeringens arbeidslivsmelding, som varslet en gjennomgang av håndhevingen av alvorlige brudd på arbeidsmiljøregelverket.

– Vi har et godt arbeidsmiljøregelverk. Men det skorter ofte på håndhevingen, på oppfølgingen i praksis, sier Støstad.

Både Riksadvokaten og Økokrim har tidligere påpekt at strafferammene for brudd på Arbeidsmiljøloven er blitt hengende etter utviklingen i andre miljølover de siste årene.