Marit Arnstad til RIFs høstmøte

– At samferdselsministeren kommer til Høstmøtet, viser at RIF er en viktig dialogpartner når fremtidens samferdelssatsning skal utformes, sier RIFs adm. dir. Liv Kari Skudal Hansteen.

RIF arrangerer sitt tradisjonsrike Høstmøte 13. november. Tidligere i år leverte RIF en høringsuttalelse til Nasjonal transportplan-forslaget, der det går frem at en økning av samferdselsrammen med 45 prosent ikke kan kalles et løft. Statsråden sa til avisen Nationen kort tid etter at hun var overrasket over at RIF uttaler seg så bastant om en plan som kun er i startfasen.

- Vi regner med å få høre mer om Nasjonal transportplan når samferdselsministeren nå inviteres til å åpen RIFs Høstmøte 2012, og ønsker en god dialog med departementet, sier Hansteen.

Forslaget til Nasjonal transportplan 2014-23 gir status quo, mener RIF:

- I vår vurdering sammenlignet RIF etatenes forslag til hva en 2023-standard vil innebære med dagens standard for hver av de 4 sektorene luftfart, jernbane vei og sjøfart. Hvis det legges til grunn en politisk ambisjon om å øke rammen for samferdselssatsningen med 45 prosent, kan en slik økning ved første øyekast virke betydelig, men RIFs gjennomgang viser at økningen kun bidrar til å opprettholde dagens standard. Nesten uten unntak ser vi en uendret tendens i forhold til dagens situasjon, påpeker RIF-sjefen.

RIF mener derfor det er feil å kalle en slik satsing et løft.

- Samferdselssatsningen i Norge er på rett vei, men vi vil ikke kunne se vesentlige forbedringer de neste 10 årene verken på vei eller jernbane, som i utgangspunktet har et stort behov for vedlikehold, drift og innvesteringer. Det går også frem av RIFs tidligere rapport “State of the Nation”, sier Skudal Hansteen.

Andre foredragsholdere man kan høre på RIFs Høstmøte er:
Formann i FrP Siv Jensen
Gorm Kjernli (Ap) fra Stortingets transportkomité
Professor Torger Reve, BI
Konsernsjef i AF gruppen Pål Egil Rønn
Avdelingsdirektør i Statsbygg Linda Sunde Eriksen
Sjefsøkonom i Sparebank 1 Gruppen Elisabeth Holvik
Avd. direktør Eirik Helge Normann og rådgiver Siri Hustad, Forskningsrådet
Advokat og partner Morten Gran og advokat og partner Pål Grønstad, Pacta
Unge RIF ved Line Cecilie Lie, Marion Trøan og Stefano Chiti
Partner Erling Grimstad, BDO
Prosjektleder Petter Eiken, DiBK
Professor Jon Bing, UiO