3 av 10 lærlinger skadd i ulykker

Og nær 1 av 2 har vært innblandet i nestenulykker.

De urovekkende tallene kommer frem i IRIS-prosjektet til Kari Anne Holte og Kari Kjestveit ”Unge arbeidstakere i bygg og anlegg: Fra skole til arbeidsliv”.

I et svarskjema fra 673 lærlinger svarer så mange som 27 prosent av dem at de har vært i ulykker som har ført til skader. 

Samtidig sier 44 prosent at de har vært involvert i episoder som kan klassifiseres som nesteulykker i læreperioden.

I studier som omfatter alle aldersgrupper har gjennomsnittlig 36 prosent vært involvert i skader de siste halvåret, mens tallene for de under 25 år er over 40 prosent.

Til Arbeidstilsynet sine nettsider sier Holte og Kjestveit at det er flere grunner til at det er slik.

– Unge mangler erfaring og trening i å hanskes med den kompleksiteten som møter dem på en arbeidsplass. På skolen har de kanskje møtt på en oppgave om gangen. De unge blir også tidlig satt til tunge fysiske oppgaver på arbeidsplassen, sier Holte til Arbeidstilsynet.no

– Kulturen på arbeidsplassen er også avgjørende. Den første tiden er man særlig utsatt for påvirkning av de andre ansatte, og man må være sterk som lærling for å bryte med en kultur som alt finnes på arbeidsplassen, legger Kjestveit til.

Alle er enige om at nøkkelen til å redusere skadene blant unge arbeidstakere i bygg og anlegg finnes i bedriftene selv. Men ifølge rapporten har forpliktende og konkrete tiltak ikke god klang i bransjen.

Ifølge rapporten ser bedriften på seg selv som en sentral aktør når det gjelder å redusere skadeomfanget blant unge, men når det blir lagt fram konkrete tiltak som skal bidra til det, blir bransjen mer usikker.

Ett annet funn som er gjort, er at det er flere skader i små bedrifter enn i de store. Lavere krav til verneombud og arbeidsmiljøutvalg, er blant årsakene.

Les mer om ”Unge arbeidstakere i bygg og anlegg: Fra skole til arbeidsliv” på Arbeidstilsynets nettsider.