AF: Galopperende kostnadsnivå

AF-sjef Pål Egil Rønn forteller at selskapet er i rute med vekstmålene, og at de vil nå en omsetning på rundt ti milliarder kroner for 2012. Men han er ikke fornøyd med bunnlinjen på tredje kvartal.

Nøkkeltall

AF Gruppen hadde en omsetning i 3. kvartal på MNOK 2.306 (1.718) og resultat før skatt MNOK 12 (64). Det ble i kvartalet gjort avsetninger på MNOK 114.

Resultatmarginen var 0,5 % (3,7 %). Hittil i år var omsetningen 7 121 (4 885) og resultat før skatt var MNOK 201 (206). Resultatmarginen hittil i år var på 2,8 % (4,2 %).

AF Gruppen hadde pr. 30.09 en ordrereserve på MNOK 9.203 (8.719).

Resultatet på 12 mill kroner (før skatt) i tredje kvartal skyldes i stor grad termineringer av to anleggskontrakter, med tapsavsetninger på 44 millioner kroner, og nedskriving av to større byggeprosjekter i Oslo på 70 millioner kroner.

Problemene med de to prosjektene har flere årsaker, blant annet et økende kostnadsnivå

– Det har den sisten tiden vært en galopperende økning i kostnader på underentrepriser og leveranser. Dette gjelder spesielt for østlandsområdet. Dette har helt klart påvirket de to nevnte prosjekter, forteller konsernsjef Pål Egil Rønn i AF Gruppen.

De to problemprosjektene har også hatt kapasitetsutfordringer.

– Til syvende og sist er dette min utfordring. Det dreier seg mye om styring og ledelse. Vi hadde ikke god nok kontroll og da får vi ikke gode resultater. Det har vært for stor strekk i laget, sier Rønn. Disse to jobbene ble også inngått i et veldig tøft marked.

Han sier at prosjektene ikke vil gå i tap, men at fortjenesten blir vesentlig lavere enn den kunne vært. Det er nå gjort organisatoriske grep på disse prosjektene.

Utfordringen innen anlegg gikk på jobben som underentreprenør på bygging av fundamenter på linjeutbygging.

– Dette fikk vi ikke til å fungere, og vi kommer ikke til å arbeide som underentreprenør på denne måten fremover, slår Rønn fast. Han sier de ikke kommer til å slutte i linjeutbyggingsmarkedet, men de ønsker da heller å arbeide direkte for byggherren, som i dette tilfellet var Statnett.

– Avsetningene på tap og fremtidig tap er langt fra vårt forventingsnivå og ambisjonsnivå, sier Rønn.

Han understreker at konsernet nå går meget bra, på tross av avsetningene som er gjort.

Forventingsnivået på resultatene skal i nær fremtid være på normalnivå.

Rønn peker på at viktige drivere for AF Gruppen peker i riktig retning.

– Det overordnende bildet ser lyst ut, sier han.

De forventer en vekst innen anlegg, spesielt innen veiutbygging. De forventer også å holde et stabilt høyt nivå innen bygg.

AF Gruppen hadde pr. 30. september en ordrereserve på 9,203 milliarder kroner.