2,6 milliarder i naturskadeerstatninger

Herjingene etter Dagmar førte til 19 773 skademeldinger og 1,3 milliarder i anslåtte erstatninger. Naturskadeerstatningene for hele 2011 er nå oppe i hele 2,6 milliarder kroner.

Det viser oppdaterte tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

– Naturskadeerstatningene for 2011 på 2,6 milliarder kroner er høyere enn vi har sett noen gang tidligere. Anslåtte erstatninger er nå oppjusterte med 300 millioner etter som forsikringsoppgjørene blir ferdigstilte, sier kommunikasjonssjef Tonje Westby i FNO i en pressemelding.

Møre og Romsdal hardest rammet
I hele fjor ble det registrert 32 808 skademeldinger. Møre og Romsdal er det fylket som i fjor hadde flest skader og høyest erstatninger, først og fremst på grunn av Dagmar. Så langt i år er erstatningssummene etter naturskader oppe i 461 millioner kroner.

Nødvendig med forebygging og tilpassing

Mens storm var den største skadeårsaken i fjor, med hele 1,5 milliarder i anslåtte erstatninger, er flom den største skadeårsaken hittil i 2012, med erstatninger for 295 millioner kroner. Buskerud er ellers det fylket med flest skader og høyest samlet erstatningssum hittil i år.

Klimaendringene vil antakelig bidra til at naturskadene øker betydelig i årene som kommer.

– Klimaendringene gjør at vi må forebygge på kort og lang sikt, men vi må også tilpasse oss for den situasjonen vi befinner oss i. Da må vi blant annet bygge bedre og smartere, og tenke fornuftig gjennom regelverket vårt, sier Westby.

FNO administrerer Norsk Naturskadepool, hvor alle skadeforsikringsselskaper i Norge er medlemmer. Alle bygninger og løsøre som forsikres mot brannskader blir automatisk også forsikret mot naturskade. Dette følger av naturskadeforsikringsloven. Gjennom denne ordningen er du sikret erstatning ved naturskade som følge av skred, storm, flom, stormflo, jordskjelv og vulkanutbrudd.

Fylkesfordelte tall 2011

Tabellen under viser fylkesfordelte, anslåtte erstatninger og antall skademeldinger på bygninger og løsøre etter naturskadehendelsen Dagmar og for hele 2011 (FNO har ikke kommunefordelte tall).