Norsk hjelp til orkanrammede land i Karibia

De karibiske landene Cuba og Haiti sliter tungt etter orkanen Sandy. Norge gir 15 millioner kroner i nødhjelp til ofrene for uværet, opplyser Utenriksdepartementet.

– Nå er det viktig at ofrene får tak over hodet, og vi må sørge for rent drikkevann og helsetjenester. Slik kan vi unngå at de som er rammet blir syke også, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås. Han var i Haiti like etter orkanen og fikk se Sandys herjinger på nært hold.

– Jeg møtte mennesker som hadde mistet avling, buskap og hjem, og som trenger hjelp for å gå videre i livet, sa Holmås torsdag.

Behov for hjelp

Tre millioner mennesker på Cuba, nesten en tredel av landets befolkning, ble rammet av orkanen Sandy i forrige uke. Elleve personer mistet livet, de materielle skadene er omfattende og behovet for nødhjelp stort.

Over 226.000 cubanske hjem ble ødelagt av orkanen, og jordbruket i de midtre delene av landet er svært ødelagt. Rundt 6.000 tonn sukker og 11.000 tonn basismatvarer er ødelagt, heter det i en pressemelding fra hjelpeorganisasjonen CARE.

– Både på Cuba og i Haiti er det nå stort behov for husly, rent vann, hygieneartikler, kjøkkenutstyr, verktøy og materialer for å bygge opp igjen det ødelagte. Verdens ledere må ta disse signalene på alvor og ta ansvar, sier generalsekretær i CARE Norge Torild Skogsholm.

Kvinner og barn

CARE er spesielt bekymret for fattige kvinner og barn, som blir hardt rammet av slike katastrofer.

– Organisasjonen forventer at verdens ledere tar tak i dette på klimatoppmøtet i Doha i Qatar i desember, het det i pressemeldingen.

EU-kommisjonen tilbød ifølge nyhetsbyrået AFP torsdag seks millioner euro eller rundt 44 millioner kroner i nødhjelp til karibiske land som ble rammet av Sandy. I tillegg til Cuba og Haiti går tilbudet til Jamaica og Den dominikanske republikk.

Denne første hjelpen øremerkes for tiltak som skal sikre orkanofrene rent vann og trygg mat. Haiti, som i 2010 ble rammet av et stort jordskjelv, har i år slitt med tørke og en epidemi av sykdommen kolera.