Veidekke: - Prispress i anlegg og asfalt

Sviktende inntekter innen anlegg og asfalt gjør at Veidekke-marginene fortsatt er langt bak målet entreprenøren har satt seg.

Veidekkes entreprenørvirksomhet i Norge økte omsetningen med 20 prosent fra samme kvartal i fjor, og endte opp på 2.783 millioner kroner. Veidekke trekker frem sterk vekst i storbyområdene, spesielt i Oslo, som hoveddriveren for veksten.

Dessverre utviklet ikke resultatmarginen seg like godt. Riktignok steg den fra 2,3 til 2,5 prosent, men det er fortsatt langt bak målene entreprenøren har satt seg. For mens byggdelen leverer gode tall og en margin på 4 prosent, er det tilsvarende tallet for anlegg 1,5 prosent.

- Vi får ikke det løftet innen anlegg som vi hadde håpet på, sier administrerende direktør Terje Venold i Veidekke.

For selv om det er det er høy aktivitet innen anlegg, er det også mange om beinet.

- Dette er ikke primært noen effekt av prisdumping fra utenlandske aktører. Snarere at inntjeningsnivået vårt er for lavt, sier Veidekke-CFO Jørgen Porsmyr. De viser spesielt til kontrakter som ble inngått før 2012 som mindre lønnsomme.

- Det er et press på underentreprenører på samferdselssiden, skyter Venold inn.

Samtidig som det er mangel på underentreprenører i Norge, så er det ikke slik i resten av Europa. På fellesprosjektet E6-Dovrebanen samarbeider den norske entreprenørdelen med sitt svenske søsterselskap og tyske Hochtief. Slike samarbeid på store anleggsprosjekt tror Veidekke det vil bli flere av i årene fremover.

Et annet område som underpresterer er industridelen av konsernet. Tredje kvartal er tradisjonell et viktig asfalt-kvartal, men i år faller inntjeningen fra denne delen.

- Industri er skuffelsen i dette kvartalet. Vi tjente 20 millioner kroner mer i fjor på det samme volumet, forteller Jørgen Porsmyr. Han forteller at prispress og nye aktører innen dette segmentet er hovedårsaken til dette.