Clemet vil ha fri arbeidsinnvandring

Civita-leder Kristin Clemet mener Norge bør åpne for fri arbeidsinnvandring og se til Sverige for måten å gjennomføre dette på.

– Norge bør vurdere den svenske modellen, hvor staten ikke kan nekte arbeidstillatelse til mennesker utenfor EØS-området som har skaffet seg jobb, sier leder av tankesmien Civita, Kristin Clemet, til E24.

Hun mener at dersom en arbeidsgiver og arbeidstaker finner hverandre, så trenger ikke myndighetene blande seg inn.

– I fremtiden trenger vi flere folk i arbeid, og dette vil lette tilgangen på arbeidskraft, samtidig som det gir innvandrere en enkel og legal måte å komme til Norge på, sier Clemet.

Clemets ønsker er et ledd i en visjon om at alle på «lang, lang sikt» bør ha mulighet til å bevege seg fritt i hele verden.

– Det er et moralsk aspekt i dette. Vi, som er verdens overklasse, kan stort sett reise dit vi vil, mens de som faktisk trenger å flytte på seg, ikke har anledning til dette, sier Clemet.

Seniorforsker Knut Røed ved Frischsenteret, som har forsket på arbeidsinnvandring, mener et arbeidsforhold ikke bare er en sak mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, men også en sak for fellesskapet.

– Her kan kostnader veltes over på fellesskapet, for eksempel ved sykdom, uførhet eller arbeidsledighet. Det kan få følger for felleskassen, sier Røed til E24.

– Statistikken viser at ikke-europeiske arbeidsinnvandrere er sterkt overrepresentert i trygdestatistikken. Dette kan true bærekraften til velferdsstaten på lang sikt, sier han til E24. (©