Byråkratiet under debatt i Stortinget

Langsommelig saksbehandling og frykt for upopulære vedtak. Dette var stikkord i en omstridt artikkel fra en varsler i Kulturdepartementet tidligere i år. Nå tar Høyres Jan Tore Sanner saken inn i Stortinget.

I en interpellasjonsdebatt, en utvidet og grundig debattform i Stortingets verktøykasse, spør Høyres nestleder torsdag om den en gang så lovpriste byråkratiske saksbehandlingen er blitt en parodi.

– Vi hører at saker kan forflytte seg over 6-7 beslutningsnivåer og at de kan versere i årevis uten at det blir fattet noe vedtak. Dette tyder på ansvarspulverisering og manglende gjennomføringskraft, sier Sanner til NTB.

Gjørv-kommisjonen
Han viser til at den samme beskrivelsen står i les i Gjørv-rapporten om sikkerhet og beredskap tilknyttet 22. juli.

– Arbeidstakerorganisasjonen Akademikerne har påpekt at Gjørv-kommisjonens funn kan være relevante også på andre områder, sier Sanner.

Han presiserer at det ikke er byråkratene kritikken er rettet mot, snarere en kultur som har kunnet få utvikle seg over lang tid.

– I Norge har vi et godt og kompetent embetsverk. Men det har alltid vært debatt om byråkratiets omfang og vekst. Det nye nå er at ansatte selv tar bladet fra munnen, sier Sanner.

Varsler
Det var avdelingsdirektør Eivind Tesaker i Kulturdepartementet som med en kronikk 20. september utløste umiddelbare og sterke reaksjoner. Sanner meldte inn sin interpellasjon dagen etter, men den kommer altså først 8. november.

Sanner var litt i tvil om hvem interpellasjonen skulle rettes til. Han forsøkte seg med statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) ved Statsministerens kontor, siden han skal ha et koordinerende overoppsyn med departementer og forvaltning. Han er for øvrig en statsråd som heller sjelden møter i Stortinget.

Nå har Sanner fått beskjed om at fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) er rette adressat, så det er hun som vil tale byråkratiets sak under den inntil halvannen time lange debatten torsdag.