Ny bibel for VA-bransjen

Ny, etterlengtet lærebok i vann- og avløpsteknikk er endelig forløst. Fødselsvekten er tre kilo. Barnet heter enkelt og greit; Vann- og avløpsteknikk.

- Vi i vann- og avløpsbransjen har i seks år vært svanger med et barn som er forløst med presentasjonen av den nye læreboka i vann- og avløpsteknikk, sier Tom Baade-Mathiesen fra Norconsult. Han var en av de som var delaktig i utviklingen av bokprosjektet gjennom sitt engasjement i RIF.

I RIFs arbeid med handlingsplan for 2007 ble det satt et mål om å skape et bedre samarbeid mellom RIF og andre institusjoner innen vann- og avløp.

- Det vi gjorde var at vi sammenkalte til en workshop og var så heldige at vi fikk med oss alle VA-utdanningsinstitusjonene i Norge, i tillegg til at RIF og Norsk Vann stilte opp, forteller han.

Det ble raskt definert at det viktigste behovet var å få en ny lærebok innen VA.

- Det vi trengte var noen hjelpere og fikk gjennom Norsk Vann prosjektmidler og organisasjonen ansatte en prosjektleder for å arbeide med læreboken. Vi fikk også med oss næringslivet og fikk støtte slik at vi hadde kapital til å gjennomføre det prosjektet dette har blitt. Bokprosjektet er et skikkelig spleiselag, forteller han.

Forfattergruppen har blitt styrt av Hallvard Ødegaard fra NTNU. Storverket er på 700 sider.

- Dette regner jeg med blir en ny bibel for bransjen, sier Baade-Mathiesen.

I tillegg til å være en lærebok for høgskoler og universiteter vil læreboka  være en ypperlig håndbok for alle som jobber med vann og avløp.

Redaktør Hallvard Ødegaard forteller at boka har blitt til som et lagarbeid mellom en rekke forfattere.

- Når man skal lage en lærebok bruker man også det beste fra andre for å skape best mulig resultat. I tillegg skal prosjektleder Fred Ivar Aasand fra Norsk Vann, som har erfaring fra forlagsbransjen, ha en stor ære for at det har blitt en veldig fin bok og det er hyggelig at vi allerede har fått gode tilbakemeldinger, sier Ødegaard.

Det er i skrivende stund solgt over 1000 eksemplarer av boka. Den kan kjøpes i gjennom Norsk Vann.

Her kan du lese mer om boka og forfatterne.