Ny akkordtariff for tømrerfaget

Fra 1. august i år har vi fått en ny Akkordtariff for Tømrerfaget. Det er 12 år siden siste revisjon.

Den nye akkordtariffen gir en statisk øking i enhetstidene på 12 % i henhold til målinger utført på et representativt utvalg indeksbygg, melder BNL på sin nettside.

Revisjonen omfatter både akkordtariffens generelle bestemmelser med bl.a. påslagsprosenter, transportbestemmelser, måleregler m.m. samt tariffens poster med enhetstider. Minste kronefaktoren, som pr tiden er på kr 172.11, er ikke blitt endret ved innføring av den nye akkordtariffen for tømrerfaget.

Akkordtariffen er oppdatert i forhold til nye byggemetoder og produkter. En har søkt å oppnå en bedre balanse mellom byggedeler og konstruksjoner. Dette p.g.a. utviklingen med større oppsplitting av tømrerarbeidene i flere entrepriser og kontrakter. Det er tatt større hensyn til material dimensjoner, c/c avstander, festematerialer og metoder. Generelt er også enhetstidene for åpnings- og flatetillegg økt mer enn hovedpostene. Det er i tillegg innført en rekke nye poster for i større grad å fange mer tidskrevende arbeidsopperasjoner. Nytt er det også at hull og uttak som tidligere i stor grad har vært inklusiv i de enkelte poster, når skal telles opp og måles.

Tekstene i akkordtariffen er bearbeidet for å skape større klarhet og bedre definere hva som inngår - og hva som ikke inngår i postene. I innledningen til den enkelte avsnitt med enhetstider er det tatt med ikke prisbærende poster med opplysninger. Også tekstene for den enkelte post er blitt gjennom arbeidet for å skape større klarhet. Med den ny akkordtariffen vil en rekke diskusjoner og uklarheter en har hatt rundt måling av enkelte konstruksjoner og bruken av enkelte poster være ryddet opp i.

For å få til en smidig overgang kan partene lokalt, der de er enig om det, benytte den gamle akkordtariffen inntil 31.12.2012. Ved innføring av den nye akkordtariffen på bedriftene, vises det spesielt til protokoll av 29.02.12 mellom BNL og Fellesforbundet, hvor det står:

”Når den nye akkordtariffen tas i bruk faller alle lokale avtaler vedrørende dagens akkordtariff for tømrer bort. Ut i fra informasjon fra partene bør partene i bedriften drøfte endringene i forutsetningene og tider som følger av den nye akkordtariffen og eventuelt inngå ny avtaler etter bestemmelsene i Generelle bestemmelser pkt. 1.2.”

Det er viktig at de som skal benytte den nye akkordtariffen setter seg grundig inn i den før den tas i bruk.