Byggenæringen møtte brennhete byggstudenter

Rekordmange bedrifter viste ansikt ved årest Bygg- og Miljødag på NTNU, som blir arrangert av Næringslivsringen. Kampen om hodene er knallhard.

59 ulike organisajonsenheter engasjerer seg nå for byggstudiet ved NTNU og mange av bedriftene stilte med stands på Bygg- og Miljødagen (BM-dagen) for å profilere seg i rekrutteringskampen.

Det er ingen tvil om at de unge og håpefulle ingeniørspirene ved byggteknikk på NTNU kan se et lys arbeidsmarked i møte ved fullført utdannelse. Messeområdet var i årsmekkfullt.

Kjemper om hodene
Betonmast var et av firmaene som hadde lagt flid i sin stand for å komme i kontakt med NTNU-studentene på BM-dagen 6. november.

- Det er en kamp om hodene og vi har gode erfaringer med å delta på BM-dagen. Vi har mange ansatte som kommer fra byggteknikk på NTNU i egne rekker og legger ned en god del ressurser i arrangementet. Vi stiller her i dag med fem medarbeidere, sier administrerende direktør Frode Antonsen i Selvaagbygg. Selvaagbygg er heleid av Betonmast Bygg.

Hvordan oppleves kampen om de kloke hodene?

- Den er hard. Det ser man på et slikt arrangement hvor det koker. Alle er til stede og er på jakt etter de samme og det er om å gjøre å rekruttere med en gang. Det er vanskelig å skille seg ut, men vi er bevisste på å ha et system der vi tar inn studenter tidlig på sommerjobb allerede fra andre klasse. Her plukker vi opp folk som er interessert i sommerjobb for å bli tidlig kjent, sier Antonsen.

Han forteller at Betonmast-gruppen har laget et opplegg hvor bedriften bidrar med masteroppgaver og prosjektoppgaver.

- I opplegget vårt har vi laget noen forslag til temaer i forhold til hva vi har bruk for, slik at det blir en vinn-vinn-situasjon både for bedriften og studenten. Vi har nå definerte oppgaver på blant annet passivhus og logistikk på byggeplass, sier han.

Strategien er at det skal tilbys en sommerjobb-stilling per prosjektleder.

- Fra sommerjobb, prosjektoppgave og masteroppgave er veien til fast ansettelse ofte kort, sier han.

- Tryggere med Næringslivsringen
Næringslivsringen er et samarbeid som består av tre parter; studenter, universitet og næringen. Styreleder Tor Ole Olsen innledet BM-dagen med å si at byggenæringen står tryggere rustet til å møte både dagens og morgendagens utfordringer med Næringslivsringen.

- Vi har som bransje utfordringer, men med dette samarbeidet, bidrar vi til å løse dem. Det er inspirerende å se hvordan det jobbes i Næringslivsringen for å gjøre bransjen bedre. Vi står tryggere med det positive arbeidet Næringslivsringen bidrar med, sier han.

Inspirasjon
NTNU-studentene fikk på BM-dagen servert gode foredrag og solid dose inspirasjon fra en rekke aktører.

Arrangørene hadde stilt var; ”Har vi en internasjonal fremragende utdanning for BAE-næringen?” Det er et dypt spørsmål som det er vanskelig å gi noen bastante konklusjoner på, på alle felter skjer det en voldosm utvikling og næringen står ikke stille, men konserndirektør Hanne Rønneberg i SINTEF trakk fram et sitat fra Stortingets byggemelding;

- Det byggfaglige miljøet ved NTNU og SINTEF er blant sitt fremste i Europa. Hvis dere ved NTNU ikke visste det, vet dere det nå. Ta det til dere. Det er en veldig stor anerkjennelse av arbeidet som gjøres, sier hun.

Prisdryss

Det ble også delt ut priser til en rekke av studentene ved bygg- og miljøteknikk som har utpreget seg gjennom sine arbeider.