Olsø vil stanse sykehusforfallet

- Ta vare på sykehusbyggene og opprett en ny eiendomsforvaltning, sier nylig avgått Entra-direktør, Rune Olsø.

I en av sine første opptredener etter den stormfulle Entra-saken, valgte Olsø å snakke til Forum for sykehusenes tekniske ledelse, der medlemmene drifter og forvalter landets 5 millioner kvadratmeter sykehus, skriver Helsebygg Midt-Norge på sin hjemmeside.

I denne forsamlingen gikk Olsø hardt inn for å endre selve tankesettet i offentlig eiendomsdrift for å stanse det utbredte bygningsforfallet.

- Vi må bort fra forbrukstanken om nedskriving og over på vedlikeholdstanken om oppskriving av bygg, sa Olsø. Han avviste at private aktører var bedre på eiendomsdrift enn offentlige, men ville ha vedlikehold og rehabilitering som et suksesskriterium også i ikke-kommersiell drift.

- Ideologi ødelegger denne debatten. Det kan ikke lenger være slik at det offentlige forbruker, mens det private investerer. Innen kommersiell eiendomsdrift dreier det seg om riktig bygg på riktig sted og verdiøkning over tid. Så er det om å gjøre å vedlikeholde, slik at bygget ti år etter ofte er i bedre stand enn det var da det ble tatt i bruk. Hvorfor snakker ingen om verdiøkning i offentlig sektor? Der betraktes drift, vedlikehold og rehabilitering bare som utgifter – og man havner i en forferdelig negativ spiral, sa Olsø.

Den tidligere Entra-sjefen stilte også spørsmål om hvorfor det var mer forfall i offentlige enn private bygg. Svaret var, ifølge Olsø, at bruken som regel var mye tøffere i offentlig eide bygninger, ikke minst i sykehus. Følgelig må det brukes mer penger, men det forutsetter en eier som ønsker å satse på vedlikehold.

- Da trengs et annet fokus og en annen modell for eiendomsforvaltning. Jeg argumenter ikke for privatisering, og slett ikke noe «Entra 2». Men vi behøver et system som tar vare på verdiene i byggene, og blir målt på videreutvikling. Og dette kan ikke være én av 20 andre målekriterier, advarte Olsø.

På spørsmål om hva slags selskap for eiendomsdrift han så for seg, svarte Olsø at han «hadde tenkt», men ikke ville legge fram noen konkret modell. Det avgjørende er at de som investerer også må være interessert i å ta vare på byggene, mente Olsø, som konkluderte:

- Alle må være enige om at vi trenger endring. Nå gjelder det ikke å havne i skyttergravene