Solid kvartal for Entra Eiendom

I årets tre første kvartaler øker Entra Eiendom resultat fra eiendomsdrift fra NOK 769,5 millioner til NOK 804,1 millioner.

Stabile markedsforhold og god underliggende drift gjør at selskapet er godt posisjonert for fremtidig vekst og lønnsomhet.

- Årets tre første kvartaler viser at den underliggende driften i Entra er god og at vi har bygget en solid portefølje etter flere års målrettet arbeid. Vi leverer meget gode resultater, noe som i hovedsak skyldes ferdigstillelse av prosjekter i 2012, sier Anne Harris, konstituert administrerende direktør i Entra Eiendom.

Finansielle hovedpunkter i tredje kvartal:
* Resultatet fra eiendomsdrift ble NOK 237,8 millioner (NOK 265,0 millioner). Hittil i år er resultat fra eiendomsdrift NOK 804,1 millioner (NOK 769,5 millioner).
* Markedsforholdene er stort sett uendrede, men enkelte prosjekteiendommer bidro til en svak positiv verdiendring på porte­føljen av investeringseiendommer på NOK 23,0 millioner (NOK -89,2 millioner).
* Netto ureali­sert verdiendring på finansielle instrumenter utgjorde NOK -127,0 millioner (NOK -238,5 millioner) hovedsakelig påvirket av fall i markedsrenter.

Vurderer delprivatisering
Stortinget vedtok den 9. juni 2011 å gi regjeringen fullmakt til å redusere eierskapet i Entra Eiendom ned mot 33,4 prosent i forbindelse med et nedsalg og/eller børsnotering av selskapet. Styret i Entra har valgt DNB Markets og Goldman Sachs som finansielle rådgivere for å vurdere ulike alternativer for delprivatisering. En anbefaling forventes å foreligge ved utgangen av året.

- Styret og administrasjonen i selskapet jobber nå godt sammen med rådgiverne for å identifisere de ulike alternativene for delprivatisering. Vi ser frem til at anbefalingen vil foreligge da dette vil ha stor betydning for selskapets fremtidige vekst og verdiskaping, sier Harris.

Oppdatering på sentrale prosjekter for Entra:
* Entra har solgt 67 prosent av aksjene i Greenfield Property AS, som utvikler Greenfield Datacenter, til Lefdal Gruve Drift AS. Sammen ønsker selskapene å utvikle det beste norske datasenteralternativet. Greenfield er i eksklusive forhandlinger med EVRY med intensjon om en endelig avtale om etablering av nytt datasenter for EVRY innen 1. desember 2012.
* Kjøp av resterende eierandel på 48 prosent fra minoritetsaksjonærene i Brattørkaia AS 12. oktober som et ledd i videreutviklingen av Brattørkaia.
* Det arbeides videre med totalrehabiliteringen av Øvre Torvvei i Sandvika hvor det skal etableres et Kunnskaps­senter for Bærum kommune og Høgskolen i Oslo og Akershus på størstedelen av arealet. Prosjektet skal stå ferdig til skolestart i august 2014.
* Entra gjennomfører en totalrehabilitering av Fredrik Selmersvei 4 på Helsfyr for leietaker Skattedirektoratet. Prosjektet skal være ferdigstilt 1. november 2013.
* Det pågår forberedende arbeider for seksjonering og forhånds­salg av leiligheter på prosjektet i Ringstabekk­veien 105 i Bærum. Oppstart er betinget av minst 50 prosent forhåndssalg.
* I samarbeid med alliansen Powerhouse planlegger Entra å rehabilitere to kontorbygg fra 1980 på Kjørbo i Sandvika til energipositive bygg. Forprosjektet var ferdig i oktober 2012.
* Entra Eiendom arbeider videre med å utvikle Tullin­kvartalet i Oslo og har innledet et samarbeid med Universitetet i Oslo om utviklingen av byuniversitet.
* Entra har blitt invitert til å stille Posthuset til rådighet som det norske bidraget i en konkurranse om å utvikle gode konsepter for bærekraftig rehabilitering (Nordic Built). Konkurransen, som gjennomføres i alle de fem nordiske landene, gjennomføres i regi av Nordisk ministerråd.

Forventninger til markedet
Prognoser for norsk økonomi og bedriftenes forventninger tyder på noe lavere vekst i sysselsettingen framover. Entras konsensusrapport anslår en moderat økning i kontorledigheten i 2013. Høy nybyg­ging gir et økende tilbud, som delvis oppveies av vekst i kontorintensive bransjer samt konvertering fra kontor til bolig.

- Vi forventer svakt stigende leiepriser for sentralt belig­gende og moderne lokaler. Leieprisene har økt i Oslo og Stavanger, men det er små endringer av prisene i Bergen og Trondheim. Høy nybygging gir hard konkurranse og press på prisene for eldre og mindre rasjonelle lokaler, sier Harris.

Entra opplever at investorene etterspør eiendommer med god beliggenhet og sikker kontantstrøm, samt utviklingseiendommer. Det er god betalingsvilje for de riktige eiendommene, og dette gjenspeiles i til dels høy yield-differanse mellom gode og dårlige eiendommer. Relativt lav kontor­ledighet og god etterspørsel etter lokaler bidrar til optimisme blant investorene. Transaksjonsvolumet for­ventes å bli noe høyere i 2012 enn i 2011.