22.juli-penger til asfalt

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier det er grovt dersom penger til oppfølging av ofre for 22. juli er gått til å legge ny asfalt. Han varsler opprydding.

– Det er et grovt misbruk av tillit, sier Støre om at penger norske kommuner fikk for å følge opp ofre etter 22. juli-terroren, kan ha blitt brukt til å legge ny asfalt.

Under første dag av 22. juli-høringene i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité tirsdag kom det fram at flere kommuner fikk penger selv om de ikke hadde noen innbyggere som var berørt av 22. juli-terroren.

Støre tror ikke det er snakk om mange kommuner, men varsler opprydding:

– Der det har skjedd, bør det ryddes opp, sier han til NRK.

Møte Støttegruppa

Støre har nå invitert representanter for Støttegruppa for å følge opp saken.

– Jeg ønsker å vite at pengene er kommet de som trenger det til gode. Og om det er navngitte kommuner som ikke har klart å følge opp, må vi ta rede på hvem det er.

Helse- og omsorgsministeren sier at pengene ble bevilget for å få hjelpen raskt ut til de som trengte det.

– Det har virket godt i de aller fleste tilfellene, understreker han.

Vet ikke hva

En av kommunene er Larvik, som fikk 460.000 kroner uten å ha et eneste offer eller noen etterlatte i sin kommune.

Ordfører Rune Høiseth (Ap) kan ikke si hva pengene er brukt til.

– Når en kommune får skjønnsmidler fra Fylkesmannen går midlene inn i den store potten. Dette er ikke øremerkede midler som er rapporteringspliktige, sier han til NTB.

Vurdert i ettertid beklager Høiseth at pengene ikke ble sendt tilbake. Men nå kan Larvik og andre i samme situasjon kanskje komme dit likevel.

– Dersom det er rom for det, er det et spørsmål vi må vurdere, sier Støre på spørsmål om det kan bli aktuelt å kreve pengene tilbake.

Ny asfalt

Den første av fem 22. juli-høringer i Stortinget var satt av til de som var direkte berørt av terroren. Representanter for Støttegruppen etter 22. juli fortalte at de uten resultat har prøvd å få innsyn i hvordan skjønnsmidlene er brukt.

– Noen brukte pengene på ny asfalt, sa Elke-Maria Bunk i Støttegruppen.

Beate Vatndal som mistet datteren sin på Utøya, påpekte at den psykososiale oppfølgingen varierer sterkt fra kommune til kommune. Mange opplever oppfølgingen som høyst mangelfull. Støttegruppa etterlyser nå en uavhengig kontroll av skjønnsmidlene som er utbetalt.

– Traff ikke

Pengene som skulle sikre de etterlatte og overlevende etter 22. juli psykisk oppfølging, ble delt ut som skjønnsmidler, det vil si etter innbyggertall.

– Det er ikke tvil om at det ikke traff i det hele tatt. Det er åpenbart at her ble penger brukt på andre ting enn hva de var tiltenkt, sier Støttegruppens leder Trond Henry Blattmann til NTB.

– Vi ba om at de kommunene som etter føringene ikke hadde rett til pengene, sendte dem tilbake, men jeg kjenner ikke til om noen faktisk har gjort det, fortsetter han.

Overrasket

Kontrollkomiteens leder Anders Anundsen (Frp) er overrasket over opplysningene, og at hans hjemkommune Larvik er blant dem som ikke returnerte midlene de ikke hadde mottakere til.

– Jeg er veldig glad i asfalt, men penger som skal gå til folk i en livkrise, skal ikke brukes slik. Her er det nødvendig å rydde opp, sier Anundsen.

Han forstår at pengene ble brukt fritt i kommunene når de ble distribuert som skjønnsmessig overføring, men legger til at det ikke kan ha vært tvil om hva de var tenkt til.