Professor: Røkke er en siste mohikaner

Kjell Inge Røkke har holdt ut lenge. Lønnsomheten innen fiskeforedling er under hardt press, sier økonomiprofessor Terje Vassdal ved Universitetet i Tromsø.

– Røkke er i fiskerisammenheng mange måter en siste mohikaner. Nå forsøker han det politiske sporet, for å se om rammebetingelsene kan bedres, sier Vassdal til NTB.

Han sier forutsetningene for produksjonen av fiskefilet i Norge er endret de siste årene. Lønnsomheten er nå størst på båtsiden. Bedriftene som skal videreforedle fisken, sliter med presset økonomi.

– En løsning kunne jo være at fiskerne får lavere pris. Det er fiskerne som har tjent den siste tiden, ikke landanleggene, sier professoren.

Han sier det er grunn til å spørre om vi er blitt for rike til å drive med filetering, avhengig som vi lenge har vært av importert arbeidskraft for å få jobben gjort.

Produseres ute

Strukturendringer har langt på vei presset produksjonen av frosne filetprodukter ut av Norge og til land der kostnadsnivået er langt lavere, først og fremst Kina og Vietnam.

Filetindustrien hadde samlet et negativt resultat i 2010. Stort underskudd i tre av bedriftene bidro til dette.

– Den store utfordringen i fiskeindustrien er at en ikke klarer å oppnå tilstrekkelig lønnsomhet innen filetproduksjon, slår Fiskeridepartementet fast i et ferskt høringsnotat.

I notatet ber departementet blant annet om synspunkter på plikten som deler av trålerflåten i dag har til å levere fangst til bestemte anlegg på land.

«Strammer inn leveringsplikten for torsketrålere», er tittelen departementet har gitt sin egen pressemelding om saken.

Røkke vil svare

Røkke kommer neppe til å legge bånd på seg i høringsprosessen. Sine synspunkter har han allerede gjort kjent gjennom NRKs Brennpunkt og kronikker i aviser.

– Havet koker, filetindustrien taper, er overskriften i en kronikk signert Røkke i VG tirsdag.

Der påpeker han at filetindustrien på land, som bearbeider fisken, har tapt penger over flere tiår.

– Dette kan ikke fortsette, skriver mannen som blant annet kontrollerer børsnoterte Aker Seafood ASA.

Røkke sier han aldri har utfordret leveringsplikten til landanleggene, men ønsker å flytte aktivitet for å oppnå færre og større enheter.

Konsernsjef Olaf Holst-Dyrnes i Aker Seafoods sier til NTB at selskapet også kan leve med industrivilkårene som er knyttet til trålerkonsesjonene, dersom selskapet får gjennomslag for færre og større anlegg.

Industrivilkårene innebærer at virksomheten i dag må holdes oppe på et visst nivå bestemte steder

– Helårsdrift umulig

I dag har Røkke anlegg i Stamsund, Melbu, Honningsvåg, Hammerfest, Båtsfjord, Mehamn og i Kjøllefjord. Alle er omfattet av leveringsvilkår.

Røkke sier han kanskje kan greie å opprettholde dette antallet bedrifter, men bare én eller to kan drive hele året – resten er dømt til å bli sesongbedrifter.

Røkkes forslag er at leverings- og bearbeidingsforpliktelsene flyttes til to regioner: Finnmark og Nordland. Den bør ikke lenger være knyttet til byer og bygder

Han sier han ønsker å fortsette å kjøpe fisk fra kystflåten, det vi si over 600 båter langs kysten i nord. Dette vil han gjøre for å sikre stabil tilgang til fisk gjennom hele året.

Men Aker Seafoods fiskebedrifter har bearbeidet for lite av fangsten som selskapets trålere tar, mener regjeringen Derfor har den foreslått å innføre kjøpsplikt fra trålerne. En slik kjøpsplikt ønsker ikke Røkke.