Bygger senter for petroleumsvirksomhet i Arktis

Regjeringen skal bygge opp et forskningsmiljø som jobber med oljenæringen i nord og arktiske strøk.

Målet med forsknings- og kompetansesenteret de nå skal opprette er å legge til rette for en forsvarlig utnyttelse av petroleumsressursene i nord.

Olje- og energidepartementet og Utenriksdepartementet samarbeider om senteret.

– Nordområdene og Arktis blir stadig viktigere. Vi ser en stadig økende petroleumsaktivitet i dette området. Ny og bedre kunnskap om områdene og petroleumsvirksomhet her er viktig for den videre satsingen i nord. Dette senteret vil bidra til dette, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

Senterets tre prioriteringer er miljø og risiko ved slik aktivitet, ressursgrunnlag og nye letemetoder, og utfordringene ved operasjoner i et kaldt klima.

– Nordområdesatsingen er jobb nummer én for regjeringen. Kunnskap om oljeutvinning i nord er bra for miljøet og bidrar samtidig til økt sysselsetting og verdiskaping, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

De to departementene skal støtte senteret med rundt 10 millioner kroner årlig. I tillegg skal det finansieres av næringslivet. Senterets hovedsenter skal ligge i ett av de tre nordligste fylkene.