Enova med nytt støtteprogram til privatpersoner

15. oktober lanserte Enova et nytt støtteprogram. Nå kan også privatpersoner søke støtte til passivhus – både ved rehabilitering og nybygg.

Privatpersoner har tidligere ikke kunnet søke om støtte til nybygging eller oppgradering av bolig til passivhus- eller lavenerginivå.

- Med det nye programmet Støtte til passivhus og lavenergibolig privat, er det ikke lenger bare foretak som kan søke, sier Nijlas Eira i Enova Svarer.

Enkelt å søke og rapportere
Støtteprogrammet er utviklet slik at det skal være enkelt å søke om støtte, og enkelt å innrapportere ved prosjektslutt. Kostnadene dokumenteres med faktura ved sluttrapportering, og innvilget støtte utbetales etter dette.

- Søknader behandles fortløpende, saksbehandlingstiden er i utgangspunktet satt til fire uker for søknad uten mangler. Samtidig må alle prosjekter ha byggestart innen ett år etter mottatt søknad, sier Eira.

Støttesatser
Støtte tildeles privatpersoner som står som tiltakshaver for nybygg eller rehabilitering av egen bolig, og er juridisk eier av boligen.

Enova har fastsatte støttesatser for passivhus- og lavenergihusnivå. Det er forskjell i hva man får i støtte for nybygg og rehabilitering, ettersom det er merkostnadene man får støtte for, sier Eira.

 

*Maksimal støtte er begrenset til inntil 200 kvadratmeter i hver bolig, arealet er definert som oppvarmet del av bruksarealet iht. NS 2021:2007. Dette gjelder begge ambisjonsnivåene.

Støtter også energirådgivning
Godkjente prosjekter får også støtte til energirådgivning. Bruk av energirådgiver støttes med opp til 25.000 kroner.

- Alle prosjekter må tilknytte seg en godkjent energirådgiver. Enova har etabler støtte til energirådgivning for å øke kompetansen om passivhus, og samtidig skape trygghet for valg av løsninger, forteller Eira.

Prosjektets veileder
Eira sier at en energirådgivers oppgave er å være en tilgjengelig ressurs og fungere som en veileder for prosjektet.

- Energirådgiveren skal kvalitetssikre løsninger, beregninger, tiltak og utførelse. I tillegg skal denne fagpersonen bistå tiltakshaver og prosjektteam med å samle og utarbeide dokumentasjon til søknad og sluttrapport.

Han forteller at energirådgiveren også skal og sørge for at kravene til NS 3700 tilfredsstilles, samt å attestere sluttrapport.

Les mer og søk om støtte her, eller kontakt Enova Svarer for mer informasjon.