Glass og sikkerhet

Vi er veldig skeptisk til at man senker kravene til sikkerhetsglass. I forslaget til ny byggteknisk forskrift (TEK10) har man fjernet kravet til sikring av glass i 1. og 2. etasje.

Konsekvensen, dersom forslagene blir vedtatt, er at vi får bygg med mindre bruk av personsikre glass, og dermed større risiko for personskader.

Glass og Fasadeforeningen (GF) reagerer sterkt på forslagene. Intensjonene er å få ned byggekostnadene, men spørsmålet er hva man egentlig sparer. Skulle det skje en ulykke vil konsekvensene bli store. Mange arkitekter elsker å bruke glass – ofte går glassflaten helt ned til gulvet i et rom. Dersom noen uforvarende kommer i kontakt med glasset kan man i verste fall gå gjennom og falle ned.

– Besparelsen i kroner og øre vil imidlertid være minimal. En ny moderne enebolig kommer raskt oppi prisklassen fra fire til seksmillioner kroner. Er det for dyrt å betale i underkant av 10 000 kroner ekstra for å gi barn og unge et tryggere oppvekstmiljø? spør foreningen.

I juni la Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) frem forslag til endringer i TEK 10.§12-20. Vindu og andre glassfelt, er foreslått endret slik at det i større grad vil bli tillatt å bruke vanlig glass med tykkelse ned til 4 millimeter og farlig bruddmønster i boliger.

Ellers viser bombe-eskplosjonen i Regjeringskvartalet hvor viktig det er å ha sikkerhetsglass og glass med folie. Hadde alle rutene falt ut og ned på gaten, kunne langt flere bli drept og alvorlig skadet.