Utendørs spa tar av

Nordmenn har for alvor fått opp øynene for helårs utendørs-spa. I år vil det selges rundt 8000 boblebad som plasseres ved hus og hytter, på terrasser og brygger.

De kom til Norge på midten av 1990-tallet. Nå har trenden tatt helt av, ifølge en pressemelding fra Varme og Bad.

– Utendørs-spa er et boblebad og massasjebad med eget filtersystem. Elektrisk oppvarming, god isolasjon, og isolert låsbart lokk, gjør at vannet holder seg varmt til en lav strømutgift, sier daglig leder Stein Viggo Karlsen i VikingBad, en av landets største leverandører av spa-anlegg.

De økonomiske forholdene i et land avspeiles i salget av utendørs massasjebad, mener han.

– I Sverige selges det en god del både ute-spa og bassenger. Før finanskrisen solgte vi bra med spa på Island, nå selger vi ingenting der. Slik er det i Danmark også, sier Karlsen.

Men i Norge går det så det suser. Bransjen anslår at det er blitt solgt rundt 8000 ute-spa i året de siste årene.

Sammenlignet med tradisjonelle trestamper er fordelene mange. Karet er alltid klart til bruk, man slipper lang oppvarmingstid og kan kontrollere temperaturen nøyaktig. Rengjøring er dessuten mye enklere.

– Blir avhengig
– Dette er ikke lenger et luksusprodukt i Norge. Mange ser på det som en investering i helse og velvære, sier Robert Fossum i Varme & Bad.

Han er daglig leder i landets største VVS-senter i Bærum og forteller at mange ønsker å synke ned i ute-spa både hjemme og på hytta, sommer som vinter.

– Ute-spa kan være et samlingspunkt for familien, og et sted for hyggelig sosial omgang med gode venner. Når man kjenner hvor godt det gjør kroppen, blir man avhengig.

Han mener norsk klima krever spa som er laget av materialer som tåler en støyt og har god isolasjonsevne.

– Styr unna de rimeligste alternativene. Ikke bare tåler de mindre, men de koster mer i drift enn de dyrere, fordi de har dårligere isolasjon og billigere komponenter.

Driftskostnadene, inkludert strøm og rensemidler, kommer på rundt 6000 kroner i året. Da er det beregnet at karet går året rundt, benyttes et par ganger i uka, og at man bytter vann tre ganger i året.

Lang levetid
– Det er få problemer med anleggene, så lenge man følger vedlikeholds- og renserutinene. Da skal man ha glede av det mye lenger enn garantitiden på fem år, sier Stein Viggo Karlsen i VikingBad.

Bakterievekst er ikke noe problem, så lenge man følger anbefalte rengjøringsrutiner.

– Det er viktig å ha et godt renseanlegg. Tar man forholdsregler og bruker godkjente pleiemidler, får man krystallklart og bakteriefritt vann, sier Karlsen

Montering
– Alt kommer i én enhet, og du kan gjøre det meste selv. Underlaget må være flatt, fundamentet skal være i vater og tåle vekt på 500 kilo per kvadratmeter. En rørlegger og en elektriker kobler raskt til vann og strøm, sier Robert Fossum i Varme & Bad.