Håkon Sødal vant NM for møbel og trevaresnekkere

Håkon Sødal fra Os Trekultur gikk av med seieren i årets NM for møbel og trevaresnekkere på Lillestrøm.

Forrige uke var det mye aktivitet på Lillestrøm. Syv deltakere fra hele landet har konkurrert om å bli Norges beste snekker. Nivået har vært høyt og svært jevnt, så ingenting var avgjort før helt til slutt.

Slik ble resultatet:
1. plass Håkon Sødal, Røros Os Trekultur 84, 47 poeng
2. plass Heidi Lossius, Bærum SJ Innredning 72,38 poeng
3. plass Kasper Sveen, Oslo Bache, Wiig & Reitan 71,16 poeng

 

Tidspress, nye maskiner, detaljer man aldri har laget før, publikum, journalister og ministre som skal se og stiller spørsmål underveis, har vært en del av tre intense konkurransedager for deltakerne i årets NM.

Den største utfordringen var all ventingen på maskinene mener Vegard Johansen fra Møre og Romsdal. Det er mange store maskiner som må til når industrisnekkerne skal lage skap. Heidi Lossius fra Akershus synes det var utfordrende med publikum som stoppet opp for å se på hva hun holdt på med og hadde masse spørsmål på lager. Flere journalister var også innom, og sågar Kunnskapsminister Kristin Halvorsen tok seg god tid til utøverne og lot seg imponere over de fine detaljene hun så i skapene deres.

Morten Hiorth fra Oslo Snekkermesterlaug, Hans Øren fra Opplæringskontoret Tresenter Øst og Gry Haukås, Supervisor i STX OSV Accomodation AS har utgjort dommertrioen. Det var god stemning blant dommerne og selv om det er først gang det organiseres en felles konkurranse med tre ulike "grener", gikk bedømmingen greit.

Dommerne bruker et internasjonalt oppsett når de bedømmer de ulike kriteriene.

- Dersom vinneren går videre til VM, så er det viktig at de vet hva som venter dem. I bedømmingen er det nøyaktighet som ble mest vektlagt, sier dommerne.

Dømmingen er delt inn i åtte ulike deler der skrog, oppmerking for sammensetninger, kvalitet for liming, beslag og bevegelige deler, overflater og likhet med tegningen, HMS og materialforbruk får ulike poengsummer. Dommerne har alle gitt poeng, og summen ble deretter delt på tre, slik at gjennomsnittet blir stående. Hver liten detalj teller i hvordan de har klart å følge tegningene som ble utdelt før konkurransen, teller.