Gratis heis som bonus

Vi synes forslaget om å bygge på eksisterende boligblokker med en etasje slik at man kan finansiere både nødvendig rehabilitering og montering av heis, er fremragende. Ved å bygge en ekstra etasje vil man kunne finansiere alt ved å selge de nye leilighetene som kommer på toppen. Dette må også være samfunnsmessig fornuftig.

Man utnytter også eksisterende infrastruktur på en effektiv måte. I siste utgave av Byggeindustrien har vi en større artikkel om dette. Øystein Berg som er daglig leder i Energisparhus Norge AS, mener det ligger et uforløst potensial i 3 og 4 etasjers blokker fra 60-, 70, og 80-tallet. Nå er det å håpe et borettslag og politikere ser mulighetene.

Vi vet at veldig mange eldre mennesker eller mennesker som har problemer med å gå i trapper, kunne ha bodd hjemme langt lengre dersom det var heis i huset. I dag sitter tusenvis av mennesker ”fengslet” i sine egne hjem på grunn av at man ikke kommer seg ut.

For kort tid siden viste vi også til at det bevilges alt for lite penger via Husbanken som er øremerket til heis. Pengene rekker kun til å løse problemene i en av landets mindre kommuner.

Vi tror at en løsning med en ekstra etasje også kan bidra til å forskjønne mange boligområder som i dag er preget av manglende vedlikehold og forfall. Her har man en gylden mulighet til å finansiere nødvendig utbygging. En slik utbygging vil opplagt bidra til å løse livskvaliteten til mange mennesker.

Denne løsningen blir nå utprøvd ved Barkaleitet borettslag i Åsane. Dersom man følger dette eksempelet, kan man i løpet av kort tid få flere tusen nye leiligheter.

Dette vil også føre til ny vitalitet i mange gamle boligområder.

Rannveig R. Landet som er direktør for miljø og Energi i BNL sier at dette må være en gavepakke både for borettslag og kommuner. Vi er enige i det.