Flertallet mener matjord fortjener mer vern enn utmark

Seks av ti spurte mener matjord bør ha sterkere vern enn utmark, viser en undersøkelse som Sentio har laget for Nationen.

I dag er kun 3 prosent av jorden i Norge matjord. 1 prosent av matjorden er egnet for kornproduksjon, skriver Nationen.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum er positivt overrasket over at flertallet vil ha bedre vern av matjord og dermed norsk matproduksjon.

– Matjord er en knapphetsressurs i Norge. Skog er ikke det. Derfor er det viktig at vi tar vare på matjorden, også i de bynære områdene slik at den gir mat også i bynære strøk og i byer, sier han.

Mens 58 prosent av de spurte vil ha vern av matjord fremfor utmark i bynære områder, svarer 23 prosent at utmark bør ha sterkere vern enn matjord. 5 prosent svarer at matjord og utmark bør ha likt vern. 12 prosent vet ikke hva de mener.

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken synes det er positivt at mange ønsker å verne matjord. Han ser ingen konflikt mellom matjord- og utmarkforkjempere.

– Jeg synes det er gledelig å se at folk vil ta vare på matjorden. Det er en viktig ressurs. Men jeg mener ikke at det å ta vare på matjorden trenger å komme i konflikt med å ta vare på marken, sier han.