Plan om 14 verneområder i og ved Tyrifjorden

En verneplan for Tyrifjorden i Buskerud kan komme til å omfatte til sammen 14 naturreservater og biotopvernområder i og ved innsjøen.

Fakta om Tyrifjorden-vern

* Den foreslåtte verneplanen for Tyrifjorden omfatter 14 verneområder med et samlet areal på 31.914 dekar i kommunene Hole, Ringerike, Modum og Lier.

* Nordre Tyrifjorden og Storelva naturreservat i Hole og Ringerike er størst av de foreslåtte verneområdene, med et areal på 10.532 dekar.

* Steinsfjorden biotopvernområde i Hole og Ringerike har et areal på 3.794 dekar.

* Søndre Tyrifjorden naturreservat i Modum og Ringerike har et areal på 5.825 dekar.

* Forslaget omfatter ellers tre verneområder i Hole: Storøysundet-Sælabonn naturreservat (5.736 dekar), Steinsvika naturreservat (300 dekar) og Lienskjæret biotopvernområde (8 dekar).

* Fem verneområder i Ringerike: Ådalselva naturreservat (2.032 dekar), Hovsenga naturreservat (337 dekar), Solbergtjern naturreservat (51 dekar), Furuøyene biotopvernområde (15 dekar) og Væleren biotopvernområde (106 dekar).

* To verneområder i Modum: Vikersund-Bergsjø biotopvernområde (3.027 dekar) og Vassbunn naturreservat (120 dekar).

* Ett verneområde i Lier: Storøya biotopvernområde (30 dekar). Fylkesmannen i Buskerud foreslo navnet Prestegårdsøya for å unngå forveksling med Storøya i Hole kommune.

Forutsetningen er at Miljøverndepartementet og regjeringen slutter seg til verneforslaget som Direktoratet for naturforvaltning (DN) nylig har sendt til departementet. Forslaget gjelder viktige leveområder for fugl og sterkt truede naturtyper – i alt 31.913 dekar.

DN tilrår at det opprettes åtte naturreservater på til sammen 24.933 dekar og seks biotopvernområder med et samlet areal på 6.981 dekar.

Hekkeholmer og kroksjøer
I tillegg til områder i og ved Tyrifjorden og Steinsfjorden omfatter verneforslaget også hekkeholmer i innsjøen Væleren vest for Tyrifjorden og et overvintringsområde for fugl i Ådalselva nord for Hønefoss.

Det aller meste er vannareal i naturtyper som omtales som «rik kulturlandskapssjø, evjer, bukter, viker, meandrerende elvepartier og kroksjøer». Områdene er levested for en rekke sjeldne og sårbare plantearter i strandsone og på sump- og myrarealer.

Kroksjøer, meandere (elvesvinger) og flomløp er klassifisert som sterkt truet i rødlista for naturtyper, påpeker DN i sin tilråding til Miljøverndepartementet.

Fem års planarbeid
Verneforslaget som nå er sendt til Miljøverndepartementet, er resultatet av fem og et halvt års planarbeid. Planprosessen startet våren 2007 med et oppdrag fra DN til Fylkesmannen i Buskerud. De berørte kommuner, offentlige etater, grunneiere, lag og foreninger har medvirket før fylkesmannen sendte sin tilråding til DN i november i fjor.

Sju eksisterende verneområder ligger innenfor de foreslåtte verneområdene i denne planen. Disse vil opphøre som egne separate verneområder.

Mer restriktivt
Innenfor de foreslåtte verneområdene er det registrert mer enn 450 naturinngrep, blant annet hytter, brygger, flytebrygger, moloer, båtstøer og kanaler.

DN påpeker at fylkesmannen har lagt betydelig vekt på å imøtekomme landbruksvirksomhet og friluftsaktiviteter, «så langt dette vurderes forenlig med verneverdiene».

Direktoratet støtter hovedtrekkene i fylkesmannens tilråding, men tilrår noe mer restriktive bestemmelser. Blant annet vil DN at rydding rundt hytter og boliger skal reduseres fra 2 dekar til 1 dekar og at det ikke skal tillates «utsiktsrydding».