Hver femte nordmann har betalt håndverkeren under bordet

Hver tredje nordmann har betalt eller vurderer å betale håndverkeren svart. 1 av 5 sier de angrer etter å ha betalt svart og menn er mer villig til å betale svart enn kvinner, viser ny undersøkelse.

Undersøkelsen fra FINN oppdrag er gjennomført av Norstat blant 1000 respondenter på landsbasis. Svart betaling kan innebære bortfall av garanti, klagerett og forsikringsoppgjør.

20 prosent av respondentene i den landsdekkende undersøkelsen sier de har betalt for håndverkertjenester svart. Ytterligere 12 prosent sier at de har vurdert å betale svart. 14 prosent er usikre på om det kan være aktuelt. Halvparten av respondentene sier de ikke vil betale svart, skriver FINN Oppdrag i en pressemelding.

Enormt skattegap
I følge Byggenæringens Landsforening anslo skattemyndighetene i Sverige et par år tilbake skattegapet, altså differansen mellom hva som faktisk betales i skatt og hva som skulle vært betalt, til 5 prosent av BNP. Mye taler for at situasjonen i Norge ikke er svært annerledes enn i Sverige og at skattegapet derfor utgjør 125 130 mrd kroner.

− Det er svært alvorlig at så mange mennesker er villige til å ta en slik risiko som å kjøpe håndverkertjenester svart. Det viser at vi står overfor et stort samfunnsproblem, sier Audun Lågøyr direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i Byggenæringens Landsforening.

Maler svart
Malerne er håndverkergruppen flest ønsker å betale svart, tett etterfulgt av snekkere og håndverkere som gjør grovarbeid som rive- og gravejobber. Gruppene som færrest ønsker å betale svart er totalentreprenører, kjøkkenmontører og tapetserere. Rørleggere og elektrikere havner midt på lista.

− Det mange ikke er klar over er at når du betaler noen svart står du selv med arbeidsgiveransvaret. Dersom maleren din faller ned fra en stige er det den som betaler lønna som har ansvaret for legeregningene, sier direktør Ole Kristian Ullereng i FINN Oppdrag.

Lavere pris og skattefradrag
På spørsmålet om hva som skal til for å få flere til å betale hvitt sier 4 av 10 at tjenestene må bli rimeligere. 3 av 10 mener at skattefradrag på kjøp av hvite håndverkertjenester hadde bidratt til at færre hadde betalt svart, mens 2 av 10 mener det må bli enklere å få tak i håndverkere.

11 prosent ønsker mer informasjon om fordelene med hvitt arbeid. Bare 8 prosent av respondentene mener at strengere straffer for svart betaling vil løse problemet. En stor del av de under 30 år (37 %) mener de må få bedre råd før de kan ta seg råd til å betale hvitt.

Og de verste er..
Menn fra Østlandet mellom 20 og 40 år er gruppen som oftest betaler håndverken svart. Kvinner over 50 år fra Nord-Norge er de som i minst grad betaler håndverkeren under bordet.

Intensiverer arbeidet
BNL kommer nå til å intensivere arbeidet mot svart arbeid og useriøse aktører.

- Det er to tiltak vi særlig kommer til å jobbe for, økt kontroll i privatmarkedet og innføring av ROT- fradrag, legger BNLs Audun Lågøyr til.