Forny-formelen er klar

- Nå er vi i stand til å ta på oss jobber, konkluderer administrerende direktør Magnus Aune Hvam i Forny, som mener de har funnet suksessformelen.

Da Backe-selskapet Forny ble etablert i 1. januar i år, var Hvam den eneste ansatte. Nå har han fått med seg Ida Christine Blytt og Alf Olav Bjørtuft fra Skanska og Thomas Engen Lund fra Backe-selskapet Agathon Borgen. Målet er å lede større rehabiliteringsprosjekt på en ny og miljøvennlig måte.

- Da vi startet måtte vi finne ut hva vi skulle gjøre annerledes for kundene, i forhold til det som er vanlig nå, for at de skal få det produktet de fortjener, sier Hvam.

- Kompleksiteten i dagens prosjekter krever at vi tenker mer som en kunnskapsbedrift. Vi har tatt for oss hele verdikjeden for å se på hvilke verdier vi skaper. Det trenger ikke være fysiske verdier i form av et bygg, men kan også være rasjonelle. For eksempel et energimerke, legger han til.

Forny-metoden
Resultatet av denne prosessen har blitt det de kaller Forny-metoden. En metode Hvam og co har så stor tro på at de har varemerkeregistrert den. Han påpeker at en god gjennomføringsmodell er veldig viktig i forhold til å kunne ta beslutningene i riktig rekkefølge. Modellen skal utløse engasjement, og ikke fungere som en sjekkliste som aktørene må fylle ut.

Forny kaller det prosjektgjennomføring i verdensklasse. Modellen deles opp i fire deler; Forny Konsept, Forny Prosjektering, Forny Produksjon og Forny Drift. Hvam mener det er vesentlig at entreprenøren kommer inn helt i begynnelsen av prosessen.

Fornys modellforutsetter at det samles et tverrfaglig prosjektteam allerede i idéfasen. Dette er en fase der det skal sees på muligheter for bygget. Det diskuteres ambisjoner for bl.a. BREEAM-NOR og økonomi. Målet med denne fasen er å få ut et mulighetsstudie som kunden kan benytte for å beslutte videre prosess.

- Modellen minner mye om hvordan man tenker på OPS-prosjekt, hvis du ser bort i fra finansieringen, sier han.

Ved oppstarten av skisseprosjektet settes prosjekttemaet sammen med alle relevante aktører. Disse aktørene kan også være leverandører.

Partnere
- Vi har fått partnere som har litt annen kjernekompetanse enn det vi har selv. Det gjelder kanskje spesielt innen tekniske fag, sier Bjørtuft.

Forny har så langt fått med seg arkitektene i DARK og LINK, rådgiverne i Hjellnes Consult og Erichsen-Horgen og leverandørene Haaland Klima, Lefdal Installasjon, C.M. Mathiesen, Euro Heis og Mela LED. I tillegg har de drøftet et samarbeid med flere aktører, blant annet Schüco.

- Alle leverandørene vi har pratet med synes dette er spennende, men vi kan ikke gifte oss med for mange før vi har fått våre første jobber, sier Hvam, og røper at den kan komme ganske raskt.

Flere av de største byggherrene har allerede vært i kontakt med Forny angående store rehabiliteringsprosjekt, og selskapet er nå i ferd med å bestemme seg for hvilke jobb de skal satse på. Selv mener de at de med deres modell kan spare prosjektene for rundt 20 prosent av kostnaden, og viser til at dette er et tall forskerne har regnet seg frem til ved OPS-utbyggingen av skolene Persbråten og Høybråten.

Ser til offshore
- Vi må se mer til andre næringer. Ta offshore-bransjen. Der er det utenkelig at de som skal bygge et undervannsanlegg kommer inn i prosessen rett før konstruksjonen skal senkes på havets bunn, sier Hvam.

- I stedet for at det er 17 forskjellige prosjekter i prosjektet, holder det med ett, sier Engen Lund.

Bjørtuft har over 25 år bak seg i Skanska og har ledet store prosjekt som Pilestredet Park, A-hus og Lambertseter senter (som vant årets bygg på Byggegallaen). Han synes prosessen de har jobbet seg frem til har vært spennende.

- Byggenæringen er overmoden for å tenke nytt. Før var det hovedentrepriser som gjaldt, så kom totalentreprisene og nå er det en slags mellomting mellom de to. Jeg tror ikke det er en ideell modell. Forny-metoden vil få vekk barrierene mellom fagene, sier han.