Momssvindel i Norge?

Finnes det tilfeller av momssvindel som rammer den norske byggenæringen? Mye tyder på at det skjer.

I motsetning til store deler av Europa, går norsk bygg- og anleggsnæring veldig bra. En lang rekke både store og små prosjekter er under bygging, og langt mer er under planlegging. Dette gjør Norge attraktivt, også for personer som ønsker å gjøre gode penger med meget tvilsomme metoder.

Byggeindustrien har tidligere skrevet om mistanker om momssvindel ved stålimport til den norske byggenæringen. Tanken bak momssvindel er at ”svarte selskap" selv beholder merverdiavgift og at de gjennom svindelen skaffer seg en konkurransefordel mot lovlydige selskap. I opplysningene vi har hentet inn tyder det meste på at østeuropeiske selskaper står bak disse lyssky handlingene, og disse produktene har funnet og finner veien til norske bygg- og anleggsplasser.

Dette bekymrer både leverandører og entreprenører. Ingen lovlydige aktører vil naturligvis på noen måte være i nærheten av bli en del av denne svindelen. Utbredt bruk av momssvindel har selvsagt potensial for å ødelegge for seriøse aktører ved at prisnivået kan nå så lave verdier at det ikke er mulig å tjene penger på lovlig vis.

På Norsk Ståldag torsdag snakket advokat og partner i advokatfirmaet Grette, Nils Eriksen, om momsproblematikken. Eriksen mener stålbransjens bekymring er høyst reell. Han mener momssvindel skjer i stort omfang i ulike former og næringer, og han mener vi i Norge ikke har vært flinke nok til å se faresignalene.

Dette er nok riktig. Vi i Norge tror nok litt for ofte det beste om folk, og at vi bygger og bor i en litt avskjermet del av Europa som ikke har samme utfordringer som alle andre. Slik er det selvsagt ikke, i hvert fall ikke nå lenger. Vi må ta inn over oss at det alltid vil finnes mennesker som vil bruke uredelige midler for å tjene gode penger.

Derfor er det nå viktig at ikke bare stålbransjen, men også andre deler av næringen, står sammen for å bekjempe dette problemet. Dersom noen skal kunne tjene penger på å selge "svarte varer" må det alltid være noen kjøpere. Det må bygges opp systemer som hindrer at slike varer kommer i omløp.

Advokat Eriksen mener at norske og europeiske myndigheter er de viktigste å få med på laget. Han stusser over at norsk byggenæring ikke er representert i EU- og OECD-korridorerer, og mener aktørene må slå seg sammen for å bli hørt. Han mener det er den enkleste sak i verden å lobbyere for å styrke handelsvilkår og svekke svindlernes vilkår. Det har han nok også mye rett i.

Uansett burde regelen for alle være; er et tilbud for godt til å være sant, er det nok nettopp akkurat det, og man bør tenke seg godt om og sjekke veldig nøye før man kjøper.