BUPA Helse Stavanger

BUPA Helse Stavanger

Sted: Stavanger

Prosjekttype: Nybygg, helsebygg

Totalkostnad inkl.mva:
255 millioner kroner

Bruttoareal: 7.222 kvm

Byggherre: Helse Stavanger HF

Prosjektleder: Arbeidsfellesskapet Hospitalitet/Pyarmide (Sweco)

Arkitekt: Ottar Arkitekter

Landskapsarkitekt: Landskapsarkitekt A Norland

Byggeleder grunnarbeid: Prostik

Rådgivere: RIB: Rambøll - RIV: Sweco - RIE: Mjelde & Johannesen - RIBr: Multiconsult

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anko - Riving: Dokken - Grunnarbeider: Vassbakk & Stol - Råbygg og tak: Jærentreprenør - Glass- og alu.arbeider og vindu: - Solavskjerming: Kraft Glass & Aluminium - Tømrer: Front Bygg Stavanger - Maler: D Nysted - Gulvlegger: T Lund - Mur og flisarbeid: Murmester Gunnar Halvorsen - Rørlegger: Finn Midbøe - Elektro og ventilasjon: Apply TB - Telefonutstyr: Atea - Adgangskontroll: Niscayah - ITV: Viste & Sømme - Automatikk: Oneco Teksal Hineco - Branntetting: Firesafe - Heiser: Reber Schindler - Utsmykning: Turid Urdal

Helse Stavanger har ført opp et bygg som rommer avdeling for barne- og ungdomspsykiatri (BUPA).

Bygget ligger på sykehusområdet på Våland og rommer poliklinikk (både dag og døgn), tre boenheter for familier, akuttpost, behandlingsposter og felles-
funksjoner for de ulike virksomhetene.

255 millioner kroner
Det er på 7.222 kvm. Bygget er tegnet av Ottar Arkitekter og er ført opp i delte entrepriser. Prosjektledelse er ivaretatt av et arbeidsfellesskap bestående av Hospitalitet as og Pyramide as. Pyramide ble mot slutten av prosessen fusjonert inn i Sweco. Bygget har en budsjettramme på 255 millioner kroner inkl. mva. Byggestart var i oktober 2010. Bygget stod ferdig i sommer.

Tomten på Våland hadde kupert fjellgrunn som ble jevnet ut. Bygget er dels fundamentert på fjell og dels på oppfylte sprengsteinsmasser. Det er massebalanse på tomten. Under bygget er det radonduk. Det går en betong-
kulvert fra dette bygget og til et annet bygg på sykehusområdet. Gjennom kulverten får bygget varme, kjøling og annen infrastruktur.

Albatross
Sivilarkitekt Kjell Rasmussen i Ottar Arkitekter forteller at arkitektkontoret vant en konkurranse med forslaget «Albatross».

– Bygget har en E-form med poliklinikken i midten, døgnavdelingene i sidefløyene og kontorene i andre etasje i den lange fløyen i E’en. Det var viktig å gi døgnavdelingene egen identitet og bakkekontakt med utearealene. Fasaden mot sykehusområdet har en bølgete, organisk form. De største utfordringene i prosjektet har vært at det er mange hensyn å ta ved prosjektering av psykiatribygg og at vi skulle skape mest mulig bygg innen et begrenset budsjett. Det skal være både hjemlig og trivelig og samtidig sikkert og robust. Vi har hatt god dialog med både brukere og ledelse. Det har vært et godt samspill i prosjektet.

Betong og stål
Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong og stål. Takene er flate, isolerte og takket med takbelegg. Noen tak har plasstøpt bæring, andre har hulldekker. Byggeleder Bjarne Askvik i Jærentreprenør forteller at selskapet har utført betong- og stålarbeid og bygget råbygg med tett tak. – Selv om bygget er stort har dette vært en grei jobb for oss.

Fasadene har forblending i lys tegl med innslag av royalimpregnert trekledning. Andre etasje i den bølgete fasaden er i glass og båndtekking av metall. Det er skiferfliser i lobby og i trapper. Ellers i bygget er det gulvbelegg med hulkiler. De fleste veggene er plassbygde gipsvegger på grunn av strenge lydkrav. Bygget har systemhimlinger, faste gipshimlinger og sikkerhetshimlinger. I midtfløyen er det et takhøyt atrium med fargerike glassvegger.

Alle vinduene har aluminiumskarmer for lang levetid og enkelt vedlikehold. Hele bygget har universell utforning. Bygget er forberedt for mindre påbygginger. Utenfor bygget er det grøntarealer, parkeringsplass, ballbinge og lekeapparater. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen.

Energiklasse B
Bygget har vannbåren oppvarming fra sykehusets egen varme- og kjølesentral. Oppvarming skjer primært i gulvene. Noen steder er det radiatorer. Beregnet energiforbruk per kvadratmeter per år er i snitt 187 kWt, noe som plasserer bygget i energiklasse B. Bygget har sentral driftskontroll og balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Det er fullsprinklet. Solavskjerming skjer med utvendige persienner som ligger skjult over vinduene når de ikke brukes.

Lærerik prosess
Prosjektleder Ole Petter Valle i Sweco forteller at prosjektering og oppføring av bygget har vært krevende.

– Det er et spesielt bygg der mange rom har høye krav til lyd og robusthet. Jeg synes vi har kommet i mål og har overlevert et bygg innen avtalt tid, innenfor kostnadsrammen og til riktig kvalitet.

Da byggeaktiviteten var på topp var det ca 100 bygningsarbeidere på byggeplassen.

– Arbeidene ble utført med kun en mindre skade som ga sykefravær. Vi tar med oss nyttige erfaringer fra dette prosjektet, blant annet fra selve planleggingsprosessen og gjennomføring med mange bygningsarbeidere inne på små områder samtidig.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter