Høy tømmeravvirkning på vestlandet

Tømmerhogsten etter årets første tre kvartal er det høyeste nivået som er målt de siste ti årene. Størst relativ økning ser vi i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, der skognæringen ble særlig hardt rammet av orkanen Dagmar.

Avvirkningen i disse fylkene er mangedoblet og går delvis til eksport.

- Dette er svært hyggelig tall fra skognæringa. Både på verdensbasis og i de nordiske land viser prognoser at etterspørselen etter trevirke øker som følge av befolkningsvekst og markedsutvikling, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Skogeiernes bruttoinntekt av tømmersalget var i perioden på over 2,2 milliarder kroner. Totalt ble det avvirket 6,81 mill m3 de tre første kvartalene i 2012, dette er 246 000 m3 høyere enn i 2011. Tre fjerdedeler av volumene er fra granskog.

Størst økning i Sogn og Fjordane

Avvirkningen økte i syv av landets fylker. Hedmark har som stort skogfylke økt mest (247.000 m3), men Sogn og Fjordane hadde den relativt største økningen. Frem til og med september er det avvirket 99.000 m3 i Sogn og Fjordane, som er tre ganger mer enn på samme tid i fjor. Størst har økningen vært nå mot slutten av tredje kvartal, og i september avvirket Sogn og Fjordane syv ganger mer tømmer inn i fjor.

Møre og Romsdal har økt avvirkningen med 40 prosent i årets tre første kvartal, med et volum på 129.000 m3. Økningen på Vestlandet skyldes oppryddingen som er igangsatt etter stormen Dagmar på Vestlandet første juledag. I all hovedsak er sagtømmeret fra disse fylkene eksportert til sagbruk i Tyskland som har stor etterspørsel etter slikt virke og gir gode priser. Massevirket er levert til norsk treforedlingsindustri i Skogn i Nord-Trøndelag og Tofte i Oslofjorden.