Store oversvømmelser og mange omkomne i USA

Store områder i New York er oversvømt og mørklagt etter uværet Sandys herjinger. Minst 13 mennesker har mistet livet i den østlige delen av USA.

Sandy rammer Wall Street

Også New Yorks finansdistrikt er hardt rammet av uværet Sandy. Forrige gang børsen på Wall Street måtte stenge i to dager på grunn av dårlig vær, var i 1888.

Den gang var det en snøstorm som førte til at New York Stock Exchange måtte lukke dørene, ifølge avisa New York Post.

Uværet Sandy har ført til store oversvømmelser på nedre Manhattan, og børsen holder stengt tirsdag for andre dag på rad. Det er imidlertid uklart om børsbygningen på Wall Street er oversvømt, slik TV-stasjonen CNN meldte tidligere.

Det har imidlertid strømmet vann ned i Battery Tunnel, som begynner ved finansdistriktet på Manhattan. Et bilde på nettstedet Business Insider viser vann som flommer inn i et parkeringshus i samme område.

Alarmberedskap ved atomkraftverk i USA

Et atomkraftverk i New Jersey i USA er satt i alarmberedskap på grunn av oversvømmelsene som følge av uværet Sandy.

Kraftselskapet Exelon Corp sendte ut en alarmmelding natt til tirsdag norsk tid. Årsaken er oversvømmelser som truer kraftverket Oyster Creek.

Hvis vannet fortsetter å stige, kan det skape problemer for pumpene som brukes til å kjøle ned reaktorene og beholderne med brukte brenselstaver.

Om nødvendig kan de ansatte bruke brannslanger til å kjøle ned brenselstavene, ifølge en talsmann for de amerikanske kjernekraftmyndighetene. Kraftproduksjonen var stengt allerede før uværet rammet østkysten av USA.

I tillegg til problemene ved Oyster Creek ble et atomkraftverk i delstaten New York nødt til å stenge en reaktor mandag. Det er imidlertid uklart om problemene ved dette anlegget har sammenheng med uværet Sandy.

Minst 6,5 millioner uten strøm i USA

Tidligere natt til tirsdag ble det meldt at 3 millioner var rammet, men antallet blir nå mer enn doblet.

Nyhetsbyrået Reuters er kommet til at 6,8 millioner innbyggere er uten strøm.

En rekordhøy stormflo fikk vann til å strømme ned i T-banetunneler og biltunneler i New York natt til tirsdag norsk tid. I deler av nedre Manhattan var vannstanden en stund så høy at biler fløt rundt i gatene, ifølge TV-stasjonen CNN.

– Nedre Manhattan er dekket av vann. Jeg overdriver ikke. Havvann strømmer ned i Battery Tunnel, sa Howard Glaser, en offentlig tjenestemann som jobber for delstatsmyndighetene i New York.

Battery Tunnel går under East River og forbinder den nedre delen av Manhattan med Long Island.

Brannvesenet i byen opplyser at en 30 år gammel mann mistet livet da han ble truffet av et fallende tre i bydelen Queens. I tillegg omkom en kvinne da hun tråkket i en vanndam som var blitt strømførende, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Store deler av byen, hvor flere hundre nordmenn er på ferie, er mørklagt. Om lag en halv million husstander har mistet strømmen, blant annet som følge av en kraftig eksplosjon i et elektrisk anlegg.
I Battery Park på nedre Manhattan var vannstanden på ett tidspunkt hele fire meter, ifølge CNN. Det er betydelig høyere enn da den forrige rekorden ble satt i 1960, da orkanen Donna førte til store oversvømmelser i New York.

Atomkraftverk truet av flom
Kort tid før Sandy traff den amerikanske østkysten rundt klokken 1 norsk tid, ble uværet nedgradert fra en tropisk orkan til en post-tropisk syklon. Men det fortsatte å blåse orkan styrke.

En over 3 meter høy stormflo fikk havvannet til å flomme innover kysten da uværet traff land i nærheten av byen Atlantic City i New Jersey.
Noen timer senere ble et atomkraftverk i New Jersey satt i alarmberedskap. Hvis vannstanden i området fortsetter å stige, kan det skape problemer for pumpene som brukes til å kjøle ned reaktorene og beholderne med brukte brenselstaver.

Myndighetene i New Jersey opplyser at to mennesker i delstaten omkom da bilen deres ble truffet av et fallende tre. Til sammen er det bekreftet 13 dødsfall i seks amerikanske delstater. I tillegg omkom en kvinne i Canada da hun ble truffet av gjenstander som var tatt av vinden.
Det meldes om flom og kraftig vind over en strekning på flere hundre kilometer langs østkysten av USA. Til sammen har over 3 millioner mennesker vært rammet av strømbrudd, og over 1 million har fått ordre om å evakuere.

Nektet å evakuere
I New York fikk 375.000 personer ordre om å evakuere, men ikke alle gjorde som de fikk beskjed om.

– Jeg har ingen andre steder å dra. Familien min bor langt unna, fortalte Gloria Foriro til NTB sent mandag kveld.
Hun er en av flere som i natt trosset advarslene fra myndighetene og barrikadert seg innenfor evakueringssonen på nedre Manhattan, hvor oversvømmelsene er omfattende.

Både East River og Hudson River gikk over sine bredder, og vannstanden var på sitt høyeste rundt klokken 3 natt til tirsdag norsk tid.
Fasaden på en bygning på Manhattan kollapset, uten at noen kom til skade. Litt senere førte strømbruddene til at et sykehus på Manhattan måtte flytte mange av pasientene.

En heisekran på toppen av en skyskraper i nærheten av Central Park har nesten knekt og henger og dingler i vinden. Flere av gatene i nærheten ble stengt mandag kveld for å unngå personskader hvis kranen faller i bakken.
All kollektivtransport i New York er stanset, og langs hele østkysten er om lag 15.000 flyginger innstilt som følge av uværet.