Tidenes største for Campus Ås

Statsbygg planlegger for et nybygg for veterinærmiljøene på Ås. Dette blir tidenes største byggeprosjekt i universitets- og høgskolesektoren.

Campus Ås

Stortinget har besluttet å samorganisere Norges veterinærhøgskole (NVH) og Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB), og i tillegg å samlokalisere Veterinærinstituttet (VI) med det nye universitetet. Dette innebærer flytting av Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet fra Adamstuen i Oslo til nybygg på Ås. Bruttoarealet for nybygget vil være på hele 63.000 kvadratmeter.

I tillegg skal det bygges nye lokaler for Senter for husdyrforsøk på Einarstujordet på Ås til erstatning for eksisterende bygg som rives for å gi plass til Samlokaliseringsbygget. Senteret blir Norges største gårdsbruk målt i antall husdyr og får en bygningsmasse med bruttoareal på 12.000 kvadratmeter. Så det totale nybyggingsarealet er enorme 75.000 kvadratmeter. Det gjør byggeprosjektet til det største noensinne innenfor undervisnings- og høgskolesektoren og til det største prosjektet i Statsbygg for tiden.

Statsbygg overleverte mandag forprosjektet for nybygget til veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet på Ås til kunnskapsminister Kristin Halvorsen under en seanse på Adamstuen.

- Når vi ser dette fantastiske anlegget, så er det noe med å være med på behandlingen fra det var en god ide, og til det nå begynner å bli gjennomtenkte skikkelige bygninger. Mange har vært involvert for å få dette til å bli sted hvor vi både realiserer utdanningsambisjonene og forskningsambisjonene vi har, sa kunnskapsminister Kristin Halvorsen da hun fikk overlevert forprosjektet.

- Summen av den kompetansen som kommer til å være her er bare helt enorm. Det er det største utdannings- og forskningskomplekset som det noen sinne har investert i, når det står ferdig. Det er større enn Operaen, det slås av Rikshospitalet. Det er et gigantisk stort og viktig prosjekt. Jeg synes at det er en veldig imponerende jobb som er gjort siden 2008, da vedtaket ble gjort. Hvordan samarbeidet mellom institusjonene har vært. Jeg ser at man har kommet over i den fasen som er den beste for miljøene med ulikt utgangspunkt, uttalte hun.

De har en ambisjon om at dette skal vi et kraftsentrum innen forskning, undervisning og innovasjon med basis i produksjonsrettede biofag.

Her ligger nå alle mulighetene klare. Det betyr at vi må robuste forskningsgrupper og forskningsmiljøer, kvalitet på utdanningsdelen og spissing på de områdene vi har mulighet til å spisse på. Det er alltid sånn at man ønsker seg litt bedre plass, og jeg skjønner at det har vært en tøff runde. Samtidig ser jeg at man har tenkt langsiktig, når man har valgt løsningene her at man har fleksibilitet i måten å tenke på, slik at man ikke er stengt når det gjelder videre ambisjoner. Når man lager så store bygg som dette og investerer i så store bygg, må man vite at det har framtida for seg. Slik at de kan møte noen behov som vi i dag egentlig ikke ser. Det er en stor utfordring på mange bygg- og infrastrukturområder når det gjelder forskning og undervisning, sa Halvorsen blant annet.

Hun fikk overrakt både klave og kubjelle og lovet at hun skulle bruke bjella som effektivt virkemiddel ved å cashe ut de nødvendige beløp.

- Den videre saksgangen nå er at departementet gjennomfører en såkalt KS2-prosess. Det er en ekstern kvalitetssikring som vurderer sannsynligheten for at prosjektet kan gjennomføres som planlagt. Deretter skal regjeringen vurdere om de skal legge fram planene for Stortinget, og vend en eventuell godkjennelse i Stortinget vil kostnadsrammen bli fastsatt og startbevilgning gitt. Da kan vi i Statsbygg begynne med detaljplanlegging og legge til rette for byggestart, sa prosjektdirektør Erik Antonsen.

Stortinget har besluttet å samorganisere Norges veterinærhøgskole (NVH) og Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB), og å samlokalisere Veterinærinstituttet (VI) med det nye universitetet. Dette innebærer flytting av NVH og VI fra Adamstuen i Oslo til nybygg på Ås. Bruttoarealet for nybygget vil være på hele 63.000 kvadratmeter. I tillegg skal det bygges nye lokaler (12.000 kvadratmeter) for Senter for husdyrforsøk til erstatning for eksisterende bygg som rives for å gi plass til Samlokaliseringsbygget. Det gjør byggeprosjektet til det største noensinne innenfor undervisnings- og høgskolesektoren og til det største prosjektet i Statsbygg for tiden.

Nybygget vil, i tillegg til mer tradisjonelle undervisnings- og kontorrom, ha en rekke spesialrom som akvarier og obduksjonsrom for dyr.

Les mer om prosjektet her