Vil du utrydde konflikter?

- Vil du utrydde endringsordrer, misforståelser, konflikter og andre unødigvendigheter? Du får det ikke til uten ”de andre”, og Samferdselsskolen er møtearenaen, sier Odd Erling Botn fra Senter for kompetanseutvikling i Statens vegvesen.

Kullene på Samferdselsskolen settes sammen av rundt 30 deltakere, og det er holdt av 10 plasser til hver av gruppene entreprenør, rådgiver og byggherre.

- Det er viktig for oss at kullene blir balanserte for at vi skal legge forutsetningene til rette for diskusjonene som kommer i løpet av året. Her skal alle føle de har ryggdekning til å komme med frustrasjoner eller innrømmelser, sier Botn. Han har jobbet med å bygge opp Samferdselsskolen siden vedtaket i vegdirektørens policygruppe i 2010, bestående av topplederne fra både Vegvesenet, Jernbaneverket og hele bransjen. Felles for dem alle er ønsket om bedret kommunikasjon og samhandling i samferdsels-Norge.

En annen løsning
– Det ble tidlig klart at dette ville bli et annerledes opplegg enn mange av de eksisterende etterutdanningene. Dette er ingen fagskole, men for at deltakerne skal forstå både hverandre og helheten de er en del av er det likevel mye fag som må inn. Når du så legger til faktoren om et voksent menneskes maksimale læringspotensial i løpet av en dag blir det klart at vi må ha ekstrem kvalitet på foredragene og foredragsholderne. Tolvtimersdager med enveiskommunikasjon, lite pauser og lite rom for diskusjon er bortkastet. Da sliter man bare ut folk, hevder Botn. – Det er også derfor vi har med oss eksperter på tverrfaglig læring i dette opplegget, legger han til.

Alle katastrofers mor
– Et av mine yndlingssitater kommer fra filmverdenen, og politisk korrekt oversatt til norsk lyder det: «Antakelser er alle katastrofers mor.» Det er mye sannhet i dette, og vi jobber en del med å synliggjøre hvor vanlig og menneskelig feil og antakelser er. Folk som tror de snakker samme språk gjør ofte ikke det, hverken på tvers av aktører eller internt, forteller prosjektlederen.

Han mener at mye unødig kan unngås om folk tar seg bryet med å sjekke ut sine antakelser. – Det er ikke så mye som skal til heller. Ofte er det usikkerhet eller frykt for å avsløre egen kunnskapsmangel som hindrer folk i å stille «dumme» spørsmål, eller å gi en antatt selvsagt beskjed.

Verdt investeringen
Det koster å sende en medarbeider på Samferdselsskolen. Det forventes ca. 1 -1.5 månedsverk på deltakelse og hjemmeoppgaver, i tillegg til deltakeravgiften på 25 000,-.

– Jeg mener det er vel verdt investeringen. Det jeg sier om antakelser er selvsagt, men man bryter ikke med så grunnleggende menneskelige egenskaper bare ved å ha lest i en artikkel at man bør gjøre det. Man må øve, og det hjelper å gjøre dette i en setting hvor man får se hvor feilbarlige alle andre også er, sier Botn. – Og sist men ikke minst får man en temmelig unik mulighet når det gjelder nettverksbygging, legger han til.

Avslørende kurs
- Kurset avslører selvsagt ikke bare feil hos aktører og individer, men også i systemer og praksiser. Noe av dette hører mer hjemme på bordet til Samferdselsskolens initiativtakere enn studiets deltakere, men deltakerne kommer frem til gode anerkjennelser og innspill til hva som kan gjøres – også av dem selv, og egne organisasjoner – for å gjøre det bedre med de rammevilkårene vi har, forteller Botn.

Søknadsfristen for å bli med på neste runde med Samferdselsskolen er 1. november.

Her kan du lese mer om Samferdselsskolen.