Strakstiltak på Yme-plattformen

Operatøren og entreprenøren på Yme-plattformen innfører strakstiltak for å redde plattformen fra en mulig kollaps i høststormer.

Operatøren Talisman og totalentreprenøren SBM strides fortsatt om hvor alvorlige skadene er, men har klart å bli enige om en slagplan, skriver Stavanger Aftenblad.

Petroleumstilsynet hadde gitt partene en frist til fredag for å foreslå sikringstiltak. Sprekkdannelser i de bærende konstruksjonene kan føre til at plattformen ikke vil klare en storm. Plattformen, som ligger 110 kilometer sørvest for Egersund, er tømt for mannskap, og brønnene er sikret.

Fyller inn gapet
– Det er snakk om å fylle inn gapet og sprekkene som er oppstått mellom plattformbeina og bindemiddelet. Det er et minimumstiltak og har som formål å gjøre plattformen trygg og sikker for vinteren, sier pressetalsmann Vidar Nedrebø i Talisman.

Da plattformen ble installert, ble det plassert en tank på havbunnen med en sylinder som plattformbeina ble senket ned i. Mellom plattformbeina og sylindrene ble det brukt et bindemiddel som skulle feste disse sammen, men under en inspeksjon i mai ble det funnet et gap mellom bindemiddelet og plattformbeina.

Bruker undervannsubåt
Det var aktuelt å ta plattformen inn til land for reparasjon, men partene er blitt enige om at sikringsarbeidet skal utføres offshore ved hjelp av undervannsbåt.

Etter at dette arbeidet er overstått, skal man igjen vurdere om plattformen er trygg nok til at den kan bemannes. Neste skritt er å klargjøre plattformen for produksjon.

– Planen er å få dette ferdig så fort som mulig slik at vi kan få tatt stilling til hvor mye arbeid det er igjen. Fristen for å levere en revidert plan for utbygging og drift er 31. desember, sier Nedrebø.

SBM mener sikkerheten allerede er ivaretatt godt nok på plattformen, men sier de svarer på Talismans bekymring med å samarbeide om en felles plan.
Norske myndigheter har på grunn av alle komplikasjonene avkrevd en revidert plan for utbygging og drift (PUD) for Yme. Slik tilstanden er nå kan det holde hardt for Talisman å rekke det innen tidsfristen ved nyttår.