Store forventninger til boligtilstand-standard

Den 19. oktober ble det arrangert høringsmøte om forslag til ny Norsk Standard, NS 3600 Teknisk tilstandsanalyse ved omsetning av bolig. En samlet norsk bransje står bak forslaget.

- For oss i takseringsbransjen er det store forventninger til de muligheter den nye standarden vil gi. Vi er allerede i gang med å tilrettelegge utdanning, etterutdanning og rapportverktøy, sa president Ottar M. Skare i Norges Takseringsforbund.

Møtet samlet ca. 50 representanter fra blant annet myndigheter, takstmenn, eiendomsmeglere og -foretak, forbrukere, forsikring, sertifisering, forskning, elektrobransje og rådgivning.

Komitéleder Svein Bjørberg gjennomgikk standarden og prinsipper som har vært diskutert underveis i arbeidet. Komiteen har lagt vekt på en presis beskrivelse av tilstandsgrad. Dette framgår detaljert av standardens tillegg C, D og E.Det er også et prinsipp at fellesdeler skal undersøkes for boliger med mer enn fire enheter. Tillegg C Teknisk tilstand er derfor delt inn i:

* Innvendige forhold i boenheten

* Utvendige forhold for et bolighus med opp til fire boenheter

* Fellesdeler i bolighus med mer enn fire boenheter (begrenset til den bygningen som boenheten ligger i)

Det skilles mellom synlig og ikke-synlige bygningsdeler. For ikke-synlige deler skal det ses etter symptomer på nabo-deler. Hvis heller ikke dette gir indikasjoner, skal det gjøres en vurdering av tilstand ut fra alder og materialer.

Det blir viktig for en boligeier å ta vare på dokumentasjon av utførte arbeider, fordi det vil ha en verdi ved fastsetting av tilstandsgrad. Skjulte anlegg og bygningsdeler med dokumentert fagmessig utførelse vil kunne få tilstandsgrad TG 0 (ingen avvik). Alternativt TG 2 (vesentlig avvik) dersom det ikke kan framlegges tilstrekkelig dokumentasjon.

Alle forhold som har økonomisk betydning skal beskrives. En kjøper skal få svar på “Hva kjøper jeg og hvilke konsekvenser har det for min økonomi?”. Boligens tekniske verdi og samle stipulerte kostnader for tiltak der det er registrert TG 2 eller TG 3 (stort eller alvorlig avvik), skal derfor angis.

Riktig kompetanse er viktig, og kunnskap om bygningsfysikk er vesentlig. Ved utarbeidelse av standarden har komiteen dratt inn praktiske eksempler.

Les mer om møtet på standard.no