Æresmedlem med ny bok

Dagen etter at betong-guruen Per Jahren (72) fikk den høyeste utmerkelsen man kan få i Norsk Betongforening, nemlig æresmedlemskap, kunne han dagen etter presentere sin nyeste bok – ”Betong – mangfold og muligheter”.

Boklanseringen skjedde på Litteraturhuset i Oslo. Denne boken kompletterer på mange måter boken ”Betong – historie og historier” som kom for et par år siden. Om kort tid kommer ytterligere en bok om betong og bærekraft.

Denne boken blir utgitt i Kina på kinesisk! Det er ikke tilfeldig for det er nemlig i Østen at det nå satses mest på forsknings- og utviklingsvirksomhet knyttet mot betong. Ingen andre land kan måle seg med Kina når det gjelder betongforbruk.

Et litt morsomt poeng er at Per Jahren ble født i nabohuset til Litteraturhuset, i den gamle kvinneklinikken i Oslo. Per Jahren som har sin sivilingeniørutdannelse fra bygningsavdelingen ved NTH i Trondheim, har jobbet med betong i mer enn 50 år.

Han har publisert over 130 artikler, bøker og foredrag både nasjonalt og internasjonalt. Til tross for at han etter alderen er pensjonist, har han fortsatt mange oppdrag både i Norge og i utlandet. Han er en stor kapasitet mange benytter seg av.

De som jobber med - eller av andre grunner har nær tilknytning til betong -  kjenner godt materialets mange egenskaper og de ubegrensede muligheter som ligger i teknologien. Betongen får imidlertid liten oppmerksomhet når framtidens samfunn er på tegnebrettet.

Hva er det som gjør at verdens mest anvendte byggemateriale er ukjent for mange? Den nye boken fra Akademika Forlag: «Betong- mangfold og muligheter» gir et godt innblikk i dette materialets mange ansikter, skriver forlaget.

Forfatteren Per Jahren tar oss med til kjente og mer ukjente sider av betongen og boken vil utfordre og inspirere samfunnsbyggere, ingeniører og alle andre som vil vite mer om betongens mangfold og muligheter.

Dette kan vi skrive under på. Boken er rikt illustrert. Den gir på en lettfattelig måte viktig innsikt i mange av betongens hemmeligheter. Dette er på mange måter en annerledes betongbok.

Det er ikke minst mangfoldet Jahren er opptatt av å få frem. Betong er verdens viktigste byggemateriale. I boken kan man lese at man kan bygge det meste med betong. Dette er en bok som er viktig også for de profesjonelle aktørene i byggenæringen.

Vi har utrolig mange spesialister i næringen, men veldig mange av dem mangler grunnleggende kunnskaper om helheten. Dette kan man finne i den nye boken. Kjøp den!

På boklanseringen holdt forfatteren et meget interessant foredrag. Det samme gjorde også Jan Eldegard i byggutengrenser.no.