Gode banktall fører ikke til lavere rente

De største bankene her i landet legger fram rekordtall etter tre kvartaler. Men det er ingen grunn til å vente lavere rente for lånekundene.

Landets største bank, DNB, tjente 1 milliard kroner mer i tredje kvartal 2012 enn i samme periode året før. Konsernsjef Rune Bjerke sier seg godt fornøyd med resultatet. Men banken planlegger ingen rentenedsettelse nå. Det samme gjelder Nordea, som la fram et rekordresultat onsdag.

Bygger egenkapital
– Myndighetene har pålagt oss å bygge opp egenkapitalen vår, og det er det vi jobber med nå. Det er mye av overskuddet som går til det, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB.

Samme svar gir hans kollega i Nordea, kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle. Også Nordea bygger opp soliditeten.

– Det er ingenting i markedet som tilsier noen rentenedsettelse nå. Det er heller ikke på utlån til bolig vi tjener pengene, sier han.

Myndighetenes krav
Bankene kan rolig vise til kravet fra myndighetene, senest framsatt av direktør Morgen Baltzersen i Finanstilsynet i forrige uke:

– Det er viktig at bankene benytter den gode lønnsomheten til å bygge opp reserver, slik at de er godt rustet til å møte økte tap i dårligere tider, sa Baltzersen.

Finanstilsynet har krevd at alle norske banker og finansforetak skal ha minst 9 prosent i ren kjernekapital ved utgangen av juni i år. Nordea har ikke klart å oppfylle dette kravet. Ved utgangen av juni var dekningen 7,8 prosent. DNB kan derimot fortelle at kjernekapitaldekningen ved utgangen av tredje kvartal var på 10 prosent.

Gunstig for bankene
Bankene har kommet gunstig ut av renteutviklingen det siste året. For et år siden var styringsrenten hos Norges Bank 2,25 mens den siden 14. mars har stått på 1,5 prosent. Boliglånsrenten har ikke falt tilsvarende.

En annen rente som betyr mye, tre måneders pengemarkedsrente, har falt gjennom hele det siste året. I oktober 2011 var den 3,08 mens den hadde kommet helt ned i 1,87 denne uken. Det betyr at bankene låner inn penger langt billigere enn tidligere.

Ifølge Norges Banks siste utlånsundersøkelse kan bankene glede seg over økte utlånsmarginer i tredje kvartal i år. DNB rapportere også at utlånsmarginene viser «en mindre økning» fra andre til tredje kvartal.

DNB gjør det godt
DNB la fram sine resultater etter tre kvartaler torsdag, og konsernet melder om framgang i alle forretningsområder.

Driftsresultat før nedskrivninger og skatt utgjorde 5,3 milliarder kroner, en økning fra 5,2 milliarder i samme periode 2011. Resultatet økte med 1 milliard, fra 3,5 til 4,5 milliarder kroner.

Utlån og garantier ble nedskrevet med 521 millioner kroner, en reduksjon på 55,5 prosent fra tredje kvartal i fjor. Nedskrivningene i Baltikum og Polen ble redusert fra 5,2 prosent av utlånene i tredje kvartal i fjor til 0,43 prosent i år.
Antall årsverk ble redusert med 166 i kvartalet. I tredje kvartal inngikk DNB avtaler om salg av det svenske datterselskapet SalusAnsvar AB og filialnettet i Polen. Det er forventet at rundt 390 ansatte vil bli overført som del av de to transaksjonene.