Riksrevisjonen etterlyser bedre oppfølging

Både Jernbaneverket og Statsbygg er blant de offentlige selskapene som får kritikk fra Riksrevisjonen.

Riksrevisjonen rapporterer også i år om alvorlige svakheter og mangler på flere viktige samfunnsområder, og ser alvorlig på at flere av de rapporterte forholdene har vært tatt opp gjentatte ganger. – Mer aktivt lederskap og klarere erkjennelse av svakhetene ville ha bidratt til at påpekte forhold hadde blitt rettet på tidligere, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

Dokument 1 (2012-2013) Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2011 ble overlevert til Stortinget 25. oktober.

Ikke reviderbare regnskaper
Riksrevisoren ser alvorlig på at det fremdeles avlegges regnskaper som ikke lar seg revidere på grunn av manglende dokumentasjon.

– Særlig alvorlig blir det når dette gjelder virksomheter med mangler som er rapportert til Stortinget flere ganger tidligere, sier Kosmo.

Risiko
Det rapporteres også i år om virksomheter som ikke har etablert tilfredsstillende system for kartlegging og vurdering av risiko for svekket måloppnåelse.

– Riksrevisjonen har gjentatte ganger rapportert om manglende framdrift i innføringen av risikostyring. Det er viktig at departementer og underliggende virksomheter tar i bruk og kan dokumentere at styringssystemer brukes for å sikre måloppnåelse, sier Kosmo.

Samhandling
Velfungerende ikt-løsninger er en betingelse for bedre samhandling mellom de ulike aktørene i forvaltningen, og for bedre kvalitet i offentlig saksbehandling. Det rapporteres om at det pågår oppgradering og modernisering av ulike systemer, og at det i mellomtiden foretas manuelle og ressurskrevende kontroller for å kompensere for svakhetene. Riksrevisjonen stiller spørsmål ved om de kompenserende kontrollene er gode nok til å redusere omfanget av feil og mangler.

– Det er viktig at departementene og virksomhetene prioriterer å få gjennomført fornyelsesprosjektene og påser at de har tilfredsstillende framdrift, sier riksrevisoren.

Anskaffelser
Riksrevisjonen har i en årrekke rapportert om svakheter og mangler ved etterlevelse av anskaffelsesregelverket, og konstaterer at dette fortsatt kan bli bedre.

Blant enkeltområdene som Riksrevisjonen er særlig kritisk til finner vi flere statlige selskap innen byggenæringen.

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementets styring
Riksrevisjonen har over flere år omtalt svakheter ved departementets styring av fylkesmannsembetene og Opplysningsvesenets fond. Revisjonen viser at heller ikke Datatilsynet, Statsbygg, Departementenes servicesenter eller bispedømmerådene har gjennomført tilfredsstillende risikoanalyser i tråd med regelverket.

Jernbaneverket – manglende sporbarhet og dokumentasjon
Riksrevisjonen kan ikke bekrefte Jernbaneverkets regnskap. Det konstateres at Jernbaneverket gjennom året har hatt manglende sporbarhet og manglende forutsetninger for effektiv internkontroll i samsvar med økonomiregelverket. Flere av disse regnskapsforholdene ble også tatt opp i 2010. Riksrevisjonen finner det kritikkverdig at Jernbaneverket ikke har hatt oversikt over sine innkjøpsavtaler, og at det har vært vanskelig å finne dokumentasjon for at anskaffelsesregelverket er fulgt og for hvilke kontrollrutiner som eksisterte.