Aksjon mot bruk av ulovlig malingfjerner

Arbeidstilsynet har i en landsomfattende aksjon fra juni til september gjennomført tilsyn med 255 virksomheter som utfører malerarbeid. Nær 40 prosent av virksomhetene fikk pålegg om forbedringer.

Formålet med aksjonen var blant annet å sjekke om virksomhetene fortsatt benytter malingfjernere som inneholder det kreftfremkallende stoffet diklormetan (DCM) som ble forbudt for yrkesmessig bruk fra 6. juni 2012. Aksjonen viser at ca. 10 prosent av virksomhetene fortsatt benytter DCM-holdig malingfjerner. Noen av virksomhetene hadde flere tonn med DCM-holdige malingfjernere.

- Diklormetan er et farlig, mulig kreftfremkallende stoff. Arbeidstilsynet ser alvorlig på at flere virksomheter fortsatt benytter DCM-holdige malingfjerner i sitt arbeid etter at forbudet trådte i kraft, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

- Enda mer alvorlig er det at noen leverandører fortsatt selger DCM-holdig malingfjerner. Forbudet mot levering av stoffet til yrkesmessig bruk trådte i kraft allerede i desember 2011. Disse leverandørene har i tillegg til å bryte loven, forsømt sin plikt til å informere brukerne om forbudet, sier Finboe Svendsen.

Virksomhetene der Arbeidstilsynet avdekket bruk av DCM-holdige malingfjernere har fått pålegg om å kvitte seg med disse malingfjernerne, og de må sende en skriftlig bekreftelse fra leverandør eller avfallsmottaket når dette er gjort.

- Det er positivt at mange malearbeidere har stoppet å bruke bruke DCM-holdige malingsfjernere. Nå må også de som ikke har sluttet med det, gjøre det umiddelbart. Arbeidstilsynet kommer til å slå hardt ned på bruk og leveranse av forbudte kjemikalier sier Ingrid Finboe Svendsen.

Virksomhetene har til sammen fått 97 pålegg om forbedringer. 17 prosent av påleggene ble gitt på grunn av manglende bruk av sikkerhetsdatablad. Sikkerhetsdatablader gir informasjon om farlige egenskaper ved kjemikalier som brukes på en arbeidsplass, og de anbefaler vernetiltak som beskytter arbeidstakerne.

59 prosent ble gitt grunnet manglende tilknytning til bedriftshelsetjeneste eller andre mangler i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet.

- Bruk av farlige kjemikalier kan føre til alvorlige helseskader. Det er derfor helt nødvendig å følge de reglene som gjelder, og å gjøre de tiltakene som er nødvendig for å beskytte arbeidstakerne, sier Finboe Svendsen.